Het Maracana-stadion tijdens de opening
NOS Sport

'Niet normaal, als je dat stadion binnenloopt, waanzinnig'

"Brazilianen hebben verstand van vuurwerk en feestvieren", vertelde vlaggendrager Jeroen Dubbeldam na afloop van de openingsceremonie in Rio de Janeiro aan NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.

De Nederlandse springruiter genoot van zijn rol als vlaggendrager. "Het gaat in een roes dus ik moet het moment zelf nog terugzien, maar het was geweldig en een enorme eer. Vlak voor je het stadion binnenloopt en al die landen zich klaarmaken om naar binnen te gaan, zie je zelfs de grootste atleten ter wereld even slikken."

De olympisch kampioen van 2000 koestert de belevenis. "Deze ervaring komt in het rijtje met hele mooie momenten in mijn leven. Maar ik ben hier om medailles te pakken, anders zou ik er niet zijn."

Dubbeldam: Brazilianen hebben verstand van vuurwerk en feesten

Uniek

Meelopen in de openingsceremonie van de Olympische Spelen is een "unieke ervaring", beaamde golfer Joost Luiten. "Het is niet normaal. Je weet niet wat je ervan moet verwachten, maar als je dan binnenloopt en dit ervaart... Heel bijzonder."

De Nederlandse equipe moest lang wachten voordat het stadion kon worden betreden. De 33 Nederlandse afgevaardigden waren als 143ste aan de beurt. "Uiteindelijk hoor je dat er 206 landen meedoen en dat is heel gaaf om te zien. Ongelooflijk wat er allemaal bij komt kijken. Je bent omgeven door al die andere sporters, waanzinnig", zei Luiten.

Joost Luiten: het zou fantastisch zijn als ik een olympische medaille win

Focus

Toch benadrukte Luiten dat hij niet enkel in Rio is om van de olympische sfeer te genieten. "Het toernooi moet nog beginnen en ik kom hier om te presteren, niet om alleen mee te lopen in de openingsceremonie. Ik wil hier iets moois laten zien en zo hoog mogelijk eindigen. Het zou fantastisch zijn als ik een olympische medaille weet te winnen."

Veel topgolfers, onder wie Rory McIlroy en Jordan Spieth, ontbreken in Rio op het appel, maar Luiten vermoedt dat zij na het zien van de openingsceremonie toch enige spijt zullen voelen. "Als ze dit zien en de verhalen van de andere jongens horen, krijgen ze spijt dat ze er niet zijn. Er is nog steeds een heel sterk veld. Het is jammer dat ze afzegden, maar misschien is het toernooi juist wel interessanter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl