NOS Sport

Hockeysters moeten pas op het eind in vorm zijn

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun laatste test voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goed doorstaan. Australië werd op het olympische hockeyveld met 2-0 verslagen.

Oranje is er klaar voor. "Maar het is zaak om nog niet in topvorm te zijn in het begin van het toernooi", zegt bondscoach Alyson Annan. "We moeten iedere wedstrijd beter worden."

'We hoeven niet in het begin al in topvorm te zijn'

De grote vraag in Rio is natuurlijk: kunnen de Nederlandse vrouwen voor de derde keer op rij olympisch goud pakken? "Dat zullen we zien op 20 augustus", aldus Annan. "We zijn wel heel goed", reageert Naomi van As.

Mentaal

Waar de Nederlandse hockeysters jarenlang onoverwinnelijk waren, ging de laatste grote prijzen (EK, Champions Trophy, Hockey World League) allemaal aan de neus van Oranje voorbij. Waarom zou Nederland nu dan wel goud pakken? De bondscoach heeft een antwoord. "We hebben heel veel gewerkt aan de teamgeest, het mentale aspect. Het gevoel, wat dat met je doet en hoe je dat kan inzetten in het spel."

Van As vult aan. "Het kan gebeuren dat het even niet loopt in het veld. Dan zijn er bepaalde systemen die we dan kunnen spelen. Daar hebben we veel over gesproken. Hoe we dat willen uitvoeren, wie welke taken daarin heeft en hoe we dat duidelijk naar elkaar maken. Dat we ook van elkaar weten wat we kunnen verwachten."

Zondag 7 augustus om 17:30 uur Nederlandse tijd staat de eerste wedstrijd op het programma voor de Oranjevrouwen, tegen Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl