NOS Sport

Emotie, passie en gek van hockey: bondscoach Max Caldas

Een winnaarstype, gepassioneerd, emotioneel, een gevoelsmens en helemaal gek van hockey: Max Caldas. In aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vertellen zeven (oud-)hockeyers en Max-kenners over hun band met de 43-jarige Argentijn.

Zestien jaar geleden begon Max Caldas aan zijn Nederlandse hockeyavontuur. Hij kwam naar Nederland omdat zijn toenmalige vrouw Alyson Annan (tegenwoordig bondscoach van de hockeyvrouwen) ging hockeyen bij Klein Zwitserland in Den Haag.

In Den Haag woonde Caldas een tijd in huis bij Ties Kruize, hockeyicoon en toenmalig voorzitter van hockeyclub Klein Zwitserland. "Het was echt een ontzettend leuke gast", vertelt Kruize. "Hij kwam bij ons thuis tot rust en we beschouwden hem echt als ons vierde kind. Max is een winnaarstype en hij kan Oranje naar goud leiden in Rio."

Olympische Spelen 2004: Max Caldas (l) in duel met Ronald Brouwer (r) tijdens Argentinië-Nederland

In Nederland hockeyde Caldas vervolgens vier jaar in de hoofdklasse, bij Klein Zwitserland. Daar was de Argentijn ploeggenoot van Taeke Taekema.

"Wij spraken toen heel veel over het spelletje", aldus de 200-voudig international. "Hij begrijpt hoe hockey werkt en is er ook helemaal gek van. Max neemt het spel heel serieus."

2010: Max Caldas (l) en Taeke Taekema na een competitieduel

Na zijn spelersloopbaan begon Caldas aan zijn trainerscarrière als coach van de vrouwen van Amsterdam en als assistent-bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Daar werkte hij samen met succestrainer Marc Lammers.

"Max was ontzettend vereerd toen ik hem vroeg om in onze staf te komen", aldus Lammers. "Hij reageerde altijd met veel temperament en gevoel. Daarin was hij echt mijn tegenpool. Ik was de strenge coach met de visie en hij was er toen vooral voor de speelsters. Zij konden hun emotie met hem delen."

Lammers verwacht dat Caldas met de hockeymannen ver kan komen op de Spelen. "Dat wordt een finale tegen Australië en dan is het echt erop of eronder voor Oranje."

2006: assistent Max Caldas (l) en bondscoach Marc Lammers (r)

Oud-international Sylvia Karres was ook aanvoerster bij Amsterdam toen Caldas daar als coach werkte. "Max is echt een gevoelsmens. Dat was heerlijk voor de vrouwen, hij wilde ook altijd graag weten waar wij mee bezig waren en hoe het met ons ging."

"Maar Max kon ook ontzettend zenuwachtig zijn voor een wedstrijd. Dat is voor hem wel echt een valkuil: het gaat in zijn lijf zitten."

2006: Max Caldas als assistent-coach van de Nederlandse hockeyvrouwen

Na zijn periode bij Oranje volgde een avontuur als hoofdcoach van de succesvolle heren van Bloemendaal. Daar was hij coach van onder anderen Teun de Nooijer.

"Ik had er alle vertrouwen in toen hij onze coach werd", aldus de toenmalig aanvoerder. "Wij waren al drie jaar op rij kampioen, maar Max kwam binnen en zei: ik ga jullie niet vertellen hoe je kampioen moet worden. Dat weten jullie al."

De Nooijer: "Hij heeft ons eerst een half jaar lang geanalyseerd. Laat maar zien hoe jullie het doen, zei hij toen. Daarna keek Max hoe het nog beter kon en dat werkte: we werden landskampioen én we wonnen de Euro Hockey League. Die dubbel pakten we, omdat Max onze coach was."

2013: Max Caldas (l) en Teun de Nooijer (r) bij de afscheidswedstrijd van De Nooijer

In 2010 werd Caldas benoemd als bondscoach van de hockeyvrouwen en twee jaar later werd in Londen olympisch goud gewonnen. Goud in de Hockey World League en op de WK in Den Haag volgden. Oud-international Kim Lammers herinnert Caldas, naast al het succes, ook om zijn strenge regels en 'gekke opdrachten'.

"Hij wilde dat wij lieten zien dat we Oranje-waardig waren. Je moest eruit springen bij de club, maar bij Oranje ging het om het team. Iedereen droeg iets bij. In aanloop naar de WK moesten we een nachtje slapen in het stadion, op het veld, in tentjes. Met als boodschap: niemand steelt iets uit jouw huis, niemand neemt het goud van ons af."

Lammers: "En in aanloop naar de Spelen in Londen moesten we drie dagen een berg op in Alicante. Met weinig eten en drinken. Dat was zijn harde kant en dat zie je nu ook bij de hockeymannen. In Rio moet alles kloppen en Max is de ideale persoon om dat voor elkaar te krijgen."

2014: bondscoach Max Caldas (l) en international Kim Lammers

Vorig jaar maakte Caldas de overstap naar de hockeymannen. Daar was werk aan de winkel en dat maakte Caldas ook meteen duidelijk aan de selectie. "Ik herinner me zijn eerste keer op Papendal", vertelt aanvoerder Robert van de Horst. "Hij gaf direct aan wat er niet goed was en wat beter moest. Dat was erg confronterend."

Volgens Van der Horst stelde Caldas alles binnen het team ter discussie. "Wij hadden een bepaalde cultuur gecreëerd en Max was degene die durfde te zeggen: is dit normaal? Hij was een mega-grote spiegel voor ons, maar hij heeft ervoor gezorgd dat we nu 365 dagen bezig zijn met presteren. Wij hebben ons nog nooit zo sterk gevoeld."

"De afgelopen weken en maanden waren daar een bevestiging van voor ons. We zijn echt op de goede weg en we zijn heel fit. Dat zullen we in Rio gaan bewijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl