NOS Nieuws

IOC werpt nieuwe barrière Russische sporters op

De uitspraak van de driekoppige jury is bindend

Russische sporters die de afgelopen dagen van hun internationale sportbond te horen kregen dat ze mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio, zijn toch nog niet zeker van deelname. Het IOC heeft op de valreep een driekoppige jury in het leven geroepen die het allerlaatste oordeel geeft.

De drie deskundigen zijn de Duitse Claudia Bokel, de Turk Ugur Erdener en de Spanjaard Juan Antonio Samaranch jr. Zij lichten de komende dagen alle besluiten door die de afzonderlijke sportbonden hebben genomen. De jury komt vervolgens met een eigen oordeel dat de eerdere besluiten van de sportbonden vernietigt of bevestigt.

Het panel kan zijn borst nat maken, want met nog zes dagen te gaan voor de openingsceremonie moeten er nog meer dan tweehonderd sporters tegen het licht worden gehouden.

Doping

Alle Russische sporters die aan de Spelen mee willen doen, moeten aan strenge eisen van het IOC voldoen. Zo moeten ze afgelopen half jaar minimaal één keer buiten Rusland op doping zijn gecontroleerd en mogen ze in het verleden nooit zijn betrapt op het gebruik van stimulerende middelen.

Inmiddels hebben de meeste sportbonden een besluit genomen. Van de bijna 400 Russische atleten zijn er ruim 100 niet welkom op de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl