De Canadese jurist Richard McLaren
NOS Sport

Dopingonderzoeker overspoeld door vragen over sporters

Ze bellen en mailen hem plat, Richard Mclaren, de Canadese jurist die door antidopingagentschap WADA is belast met het onderzoek naar dopinggebruik bij eerdere Olympische Spelen.

Ze, dat zijn internationale sportfederaties, Russische sportbonden, het Russisch Olympisch Comité en individuele sporters die willen weten wat er over wie bekend is als het om doping gaat.

Maar McLaren kan hen niet helpen. Hij hecht eraan te benadrukken dat het niet zijn taak is om helderheid te verschaffen over individuele gevallen. Om de grote hoeveelheid vragen die nu op hem afkomen te pareren, heeft McLaren de WADA gevraagd een verklaring uit te geven.

Er is een stortvloed van vragen ontstaan.

Onderzoeker Richard McLaren

"Om elke twijfel weg te nemen en volstrekt duidelijk te zijn: ik heb onderzocht of er in Rusland een staatsprogramma om dopinggebruik te verdoezelen bestond. Mijn onderzoek heeft niet als doel om antidopingprocedures te starten tegen individuele sporters."

Wel waarschuwt McLaren dat het verzamelde bewijsmateriaal in de toekomst alsnog door de WADA gebruikt kan worden tegen individuele sporters. Maar dat is aan WADA en behoorde niet tot mijn taak, aldus McLaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl