De schoonspringsters met hun videosysteem
NOS Nieuws

Crowdfunding levert olympische schoonspringster videosysteem op

Als de sporters straks het stadion binnenlopen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is alles gericht op dat ene doel: een medaille. De strijd die nodig was om naar Rio te mogen, lijkt dan vergeten. Ook de financiële.

Sporters met een grote kans op een medaille krijgen financiële steun. Maar mensen die de laatste jaren weinig presteerden of een sport beoefenen die niet tot de 'focussporten' van NOC*NSF behoren, moeten in eerste instantie hun eigen broek ophouden. En dat valt soms niet mee.

Crowdfunding

Schoonspringster Uschi Freitag is zo'n sporter. Ze heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen voor het onderdeel driemeterplank, maar wilde haar prestaties verder verbeteren met een speciaal videosysteem. Zodat ze haar sprongen kan opnemen en terugspelen. En kijken waar het beter kan. Kosten: 3000 euro.

Met behulp van een speciale crowdfunding-actie heeft ze dat geld nu bij elkaar. Nu kan ze dankzij het systeem de puntjes op de i zetten. Of het systeem het verschil maakt tussen wel of geen medaille weet ze niet. "Misschien wel, al ligt het natuurlijk vooral aan mezelf en niet aan een laptop en een camera of het wel of niet lukt."

Pelle Baas van wijzijnsport.nl heeft geholpen bij de crowdfunding van Freitag. Via allerlei acties is de afgelopen drie jaar ruim een half miljoen euro verzameld. In andere sectoren is crowdfunding al veel gebruikelijker, maar voor sporters is het nog relatief nieuw. "Ze vinden het ook spannend", zegt Baas. "Maar ze krijgen er ook extra energie van. Omdat ze heel direct contact krijgen met hun supporters."

Olympiërs komen aan geld door crowdfunding

Bijbaantje

Badmintonster Eefje Muskens heeft door de financiële zorgen weleens slapeloze nachten gehad. "Ga ik het wel redden? Kan ik wel blijven badmintonnen?"

Ook haar sport kreeg in eerste instantie geen financiële steun. Om toch genoeg geld bij elkaar te krijgen, gaf ze zo'n drie keer per week badminton-training. Andere badmintonners werken parttime in de horeca om genoeg geld bij elkaar te krijgen. "Het is logisch dat sporten waar de prestaties de afgelopen jaren matig waren geen steun krijgen. Maar het is daardoor ook zwaar", zegt Muskens. "Aan de andere kant heeft het er misschien ook voor gezorgd dat we enorm gedreven waren om te bewijzen dat we het wél kunnen. En daardoor een stapje extra moesten zetten."

Het afgelopen jaar kwam er wel steun voor de badmintonners. Ook kwam er geld voor vliegtickets en hotels. En ruimte om een coach of een fysiotherapeut mee te nemen. Dat was precies wat nodig was om de focus bij de sport te houden, en niet bij de financiën. Het resultaat: drie Nederlandse badmintonners doen mee in Rio de Janeiro. En daar zijn ze hartstikke trots op. "Dat had een aantal jaren geleden niemand gedacht!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl