Stratenmakers aan het werk bij een stadion in Rio de Janeiro
NOS Sport

'In Nederland zouden we zenuwachtig worden'

Je kunt er niet omheen. Lekkende leidingen, openliggende elektriciteitsdraden en verstopte wc's. Nu de ene na de andere olympische delegatie zijn intrek heeft genomen in Rio de Janeiro regent het klachten over het olympisch dorp.

"In Nederland zouden we hier zenuwachtig van worden", beseft correspondent Marc Bessems. "Maar hier gaat het altijd zo. Alles is pas op het allerlaatste moment klaar. Zo ging dat ook bij het WK voetbal."

Lekkages zijn nog wel te dichten, wc's kunnen worden ontstopt. Een groter probleem is: er is te weinig tijd om te testen. "In januari stortte het olympische fietspad langs kustweg in. Het was het visitekaartje van de Spelen. Er vielen twee doden."

Zoals zoveel constructies in Rio was het pad onvoldoende getest, zoals dat gaat bij een haastklus. "Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de metrolijn, waarmee tienduizenden bezoekers straks van de strandwijken naar de olympische wijk zullen reizen. Op 1 augustus gaat die open, vier dagen voor het begin van de Olympische Spelen."

Op z'n Braziliaans

Het tijdelijke beachvolleybalstadion op de Copacabana is zelfs nog in aanbouw. Het ziet er wankel uit, constateert Bessems. Maar dat weerhoudt een doorgewinterde Braziliaanse strandganger niet om straks de tribunes te beklimmen. "Ik ben avontuurlijk aangelegd", grapt de Braziliaan. "Ik houd van gevaarlijke sporten."

Komt het goed? Bessems denkt van wel: "Ze hebben nog een week. Op z'n Braziliaans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl