Joelia Stepanova tijdens de EK atletiek in Amsterdam
NOS Sport

Klokkenluidster Stepanova boos over IOC-weigering

De Russische klokkenluidster Joelia Stepanova legt zich niet neer bij het besluit van het IOC dat ze niet mag deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Volgens de 800-meterloopster is het besluit van het Internationaal Olympisch Comité oneerlijk en gebaseerd op foute informatie. Ze wil dat het besluit wordt heroverwogen.

De 30-jarige Stepanova bracht twee jaar geleden samen met haar man het omvangrijke dopingschandaal in Rusland aan het licht door haar onthullingen in een ARD-documentaire. Ze had hoop om nu onder neutrale vlag aan de Spelen te mogen deelnemen. Maar het IOC maakte zondag bekend dat Stepanova, net als andere Russische sporters met een dopingverleden, niet aan de Spelen in Rio mag meedoen.

Positieve test

Het IOC stelde zondag onder meer dat ze pas met haar onthullingen naar buiten kwam toen het Russische systeem haar na een positieve dopingtest niet meer beschermde. Maar daar is Stepanova het niet mee eens.

De atlete wijst erop dat ze in februari 2013, meteen na de positieve dopingtest, al een brief naar wereldantidopingagentschap WADA heeft gestuurd met het complete verhaal. Actie werd echter pas ondernomen na de ARD-documentaire in 2015.

Geen gast

Het IOC heeft Stepanova en haar man wel uitgenodigd om de Olympische Spelen als gast bij te wonen. Maar daar heeft het Russische paar geen behoefte aan. "We zijn geen klokkenluiders geworden om als toeschouwer naar Rio te gaan. We willen een eerlijke behandeling."

Atletiekfederatie IAAF gaf Stepanova eerder deze maand, als enige Russische atlete, wel toestemming om aan de EK in Amsterdam mee te doen. Een sportief succes werd dat niet: ze stapte in de series van de 800 meter uit.

Stepanova op EK: snap niet zo goed wat er fout is gegaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl