De Nederlandse waterpolodames met bondscoach Arno Havenga
NOS Sport

Waterpolosters definitief niet naar Rio

De internationale zwembond FINA heeft besloten dat de Russische waterpolosters naar de Olympische Spelen mogen. Daarmee vervalt de mogelijkheid dat de Nederlandse vrouwen nog als reserve naar Rio kunnen.

Gisteren besloot het Internationaal Olympisch Comité dat individuele sportbonden mochten beslissen over de deelname van Russische sporters vanwege dopingverdenkingen. De internationale zwembond heeft zeven Russische zwemmers uitgesloten van deelname, maar het vrouwenwaterpoloteam hoort daar niet bij.

Uit het persbericht van FINA kan niet worden opgemaakt of alle Russische sporters de afgelopen zes maanden buiten Rusland gecontroleerd zijn op doping en daarbij 'schoon' zijn bevonden. Dat was een van de eisen van het IOC om toch naar de Spelen te mogen. De FINA meldt op haar website alleen dat "Russische synchroonzwemmers, duikers en waterpoloërs in het WADA-rapport niet genoemd worden."

Daaruit trekt ook het Nederlands waterpoloteam de conclusie dat de deur naar Rio definitief dicht is.

Zeven zwemmers blijven thuis

In totaal zijn zeven andere Russische zwemmers nu van deelname uitgesloten. Vier van hen zijn door de Russische bond teruggetrokken. Het gaat om Mikhail Dovgalyuk, Yulia Efimova, Natalia Lovtcova en Anastasia Krapivina.

Drie andere worden door de internationale zwembond uitgesloten omdat hun naam is opgedoken in het WADA-rapport over dopinggebruik. Dat zijn Nikita Lobintsev, Vladimir Morozov en Daria Ustinova .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl