NOS Sport

Bondscoach waterpolosters gelooft niet meer in Rio

Havenga: dit is superslecht voor de sport

"Een flinke domper". Dat vindt Arno Havenga van de beslissing van het IOC om Russische sporters onder strenge voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Als je mij het een week geleden had gevraagd, dan had ik gezegd dat de kans dat wij naar Rio zouden gaan minimaal was. Maar na de uitspraak van het CAS leek het toch te gaan gebeuren. Dan krijg je toch wel hoop."

Geen fiducie in FINA

Als Rusland vanwege de dopingschandalen collectief geweerd zou worden van de Spelen, dan zouden de Nederlandse waterpolosters hun plaats in mogen nemen. Zover kwam het dus niet. In plaats daarvan legde het IOC de verantwoordelijkheid bij de afzonderlijke sportbonden.

"Waarom leg je die beslissing bij de bonden?", uit Havenga zijn onvrede. "Durf zelf een beslissing te nemen."

Havenga weet ook dat de internationale zwembond FINA een van de internationale sportbonden is, die zich heeft uitgesproken vóór deelname van Russische sporters in Rio. "Als het bij de FINA wordt neergelegd, dan vrees ik dat die niet gaan zeggen: Rusland niet, Nederland wel."

Geruchten

De waterpolosters keerden afgelopen week zelfs terug van vakantie om zich voor te bereiden op een eventuele deelnamen aan de Spelen. Dat scenario lijkt nu verder weg dan ooit. Toch is er nog een uitweg. Ook de Russische waterpolosters moeten voldoen aan de strenge voorwaarden van het IOC. Dat betekent onder meer dat ze nooit betrapt mogen zijn op doping.

"Je hoort natuurlijk wel eens geruchten, maar ik heb geen enkel bewijs", aldus Havenga. "Dit is natuurlijk niet de manier om naar Rio te willen. Dit is superslecht voor de sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl