Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité
NOS Sport

IOC: Russische sporters onder strenge voorwaarden naar Spelen

De Russische sporters mogen onder strenge voorwaarden naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten om Rusland niet te schorsen, ondanks de grote dopingschandalen in het land.

De goeden mogen niet onder de kwaden lijden, zo verdedigde IOC-preses Bach de beslissing van het IOC om sporters uit Rusland niet van de Olympische Spelen uit te sluiten.

"Schone sporters zouden niet gestraft mogen worden. Zij mogen geen slachtoffer worden van een systeem waaraan ze geen deel hebben", aldus Bach, die begreep dat niet iedereen het besluit toejuicht.

Verantwoordelijkheid sportbonden

De internationale sportbonden moeten nu elke individuele Russische sporter gaan beoordelen. De sporters moeten aan bepaalde eisen voldoen, willen zij in actie komen op de Spelen van Rio. Zo mogen sporters in het verleden nooit betrapt zijn op het gebruik van doping en moeten ze recent buiten Rusland zijn getest.

Het IOC legt het lot van de individuele sporter dus grotendeels in handen van de sportbonden.

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, was content met het besluit, al stelde hij zijn vraagtekens bij het feit dat de nieuwe criteria alleen gelden voor Russische sporters. Moetko verwacht dat zo'n 300 Russische sporters - 80 procent van de gekwalificeerden - zullen voldoen aan de scherpe eisen van het IOC.

Russische minister van Sport blij met uitspraak IOC

Atleten blijven sowieso thuis

Deze beslissing verandert niets voor de Russische atletiekploeg. De internationale atletiekfederatie besloot al in eerder stadium dat 68 atleten uit Rusland thuis moeten blijven. Ook een beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS veranderde daar niks aan.

Joella Stepanova viel tijdens de 800 meter van de EK atletiek deze maand in Amsterdam uit met een blessure. Daar mocht ze wel meedoen onder een neutrale vlag.

Stepanova niet naar Spelen

Het IOC heeft ook besloten om Joelia Stepanova niet toe te laten tot de Spelen. De Russische atlete was de klokkenluider van het omvangrijke dopingschandaal in haar eigen land en hoopte in die hoedanigheid onder een neutrale vlag mee te doen in Rio.

Het IOC heeft dat verzoek afgewezen, omdat Stepanova in het verleden zelf ook doping heeft gebruikt en dus niet voldoet aan de strenge regels. Wel bedankt het IOC haar voor haar 'bijdrage in het gevecht tegen doping' en mag ze samen met haar partner in Rio op de tribune plaatsnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl