Sjinkie Knegt met zijn bronzen medaille in Sotsji
NOS Schaatsen

Knegt en Boer kijken met een schuin oog naar IOC

De bevindingen van het rapport waarin geconcludeerd wordt dat de Russische overheid in de periode 2010-2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund, kunnen positieve gevolgen hebben voor schaatsster Margot Boer en met name shorttracker Sjinkie Knegt.

Mochten in de komende weken de Russische resultaten op de Olympische Winterspelen eventueel geschrapt worden, kunnen beide sporters aanspraak maken op een andere medaille. De Nederlandse aflossingsploeg zou er zelfs een medaille bij krijgen.

Boer, die op de 500 meter als derde eindigde, zou zomaar de zilveren medaille toegekend kunnen krijgen, die nu in handen is van de Russin Olga Fatkoelina.

OS 2014: Knegt achter Russen naar brons

Goud en extra brons voor Sjinkie

Knegt zou zelfs zijn bronzen plak omgeruild zien worden voor de gouden, aangezien hij op het podium van de 1.000 meter twee Russen (Viktor Ahn en Vladimir Grigorev) voor zich moest dulden.

De aflossingsploeg, met Knegt, Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt en Freek van der Wart, eindigde in Sotsji als vierde in de olympische finale. Mocht de Russische ploeg z'n gouden plak in moeten leveren, schuift de Nederlandse ploeg op naar het brons.

Margot Boer op het podium in Sotsji
Bondscoach Arno Havenga (l) en de Nederlandse waterpolosters

Voor de Nederlandse waterpolosters zou een eventuele schorsing van Rusland betekenen dat zij alsnog naar de Olympische Spelen mogen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga is eerste reserve voor het toernooi in Rio de Janeiro.

Oranje greep eerder dit jaar twee keer naast een olympisch ticket. Eerst bij het EK in Belgrado en later bij het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda.

Havenga liet al weten dat hij voor de zekerheid alvast maar een programma voor de nationale ploeg heeft opgesteld indien het IOC de Russen daadwerkelijk in de ban doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl