Rudi van Houts
NOS Sport

Mountainbiker Van Houts met kater naar Spelen in Rio

Het moet er nu maar eens van komen. Een goede prestatie op de Olympische Spelen. Driemaal is scheepsrecht, zal mountainbiker Rudi van Houts denken. In Peking kwam hij ten val, in Londen eindigde hij als zeventiende. Dat moet in Rio de Janeiro beter.

De 32-jarige Van Houts is de enige Nederlandse mountainbiker die naar Brazilië afreist. Een plaats in de top-8 is het doel, maar de voorbereiding verliep niet zonder haperingen. In het voorseizoen kwam Van Houts bijvoorbeeld hard ten val. "Ik viel op mijn gezicht. Ik was een paar tanden kwijt. Dat kost wel hersteltijd", zegt hij.

Mountainbiker Van Houts zonder titel naar de Spelen in Rio

"Ik had rond die periode een eerste piek gepland. Maar dat ging niet. Ik ben de nodige puntjes misgelopen, waardoor ik ook gezakt ben op de wereldranglijst", vertelt Van Houts, die daardoor in Rio vanaf de derde rij moet starten. Dat wordt een pittige opgave, op het olympische parcours met twee bergen en een klim van een kilometer.

Bij de NK moutainbike in Nieuwkuijk dit weekeinde wist hij de titel niet te pakken. Van Houts, in 2010 en 2011 Nederlands kampioen, eindigde als tweede achter teamgenoot Hans Becking. Een teleurstelling. "Het gaat om de Spelen, daar moet mijn piek liggen. Maar dit is wel zuur. Ik had graag hier nog een titel meegenomen. Het is lang geleden, dus ik had 'm graag gehad."

Dan maar op de Spelen, twintig jaar na het goud van Bart Brentjes. Van Houts voelt het olympisch vuur al branden. "Het begint nu wel dichtbij te komen. Ik voel het wel, ja. Ik heb er steeds meer zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl