NOS Nieuws

Wetenschappers voorspellen acht keer goud in Rio

Acht keer goud, negen keer zilver en zeven keer brons. De Olympische Spelen in Rio de Janeiro worden voor Nederland de succesvolste Spelen sinds 2000, voorspellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

De wetenschappers verwachten dus 24 medailles in totaal, maar hoe komen ze bij dit aantal? "We hebben gekeken naar een paar recente edities van de Olympische Spelen", zegt onderzoeker Fabian ten Kate. "Drie factoren bleken daarbij belangrijk voor succes. De resultaten van de wereldkampioenschappen het jaar voor de Olympische Spelen, het aantal deelnemers en het thuisvoordeel."

De onderzoekers hanteren overigens een foutmarge van één à twee medailles. Met het resultaat van 8-9-7 eindigt Nederland volgens hen op de twaalfde plaats in het medailleklassement. De Verenigde Staten en China bekleden de eerste twee plekken.

Dopingmarge

Het onderzoek voorspelt een derde plaats voor Rusland. Maar de Russen zijn een onzekere factor, aangezien die zijn verwikkeld in een dopingschandaal. Daardoor is nog niet zeker welke Russische sporters naar Rio mogen. "Die medailles kunnen dus nog ergens anders terechtkomen", zegt Ten Kate.

Er zijn meer partijen die voorspellingen over de Spelen doen. Zo denkt databedrijf Gracenote dat Nederland zeven keer goud, negen keer zilver en tien keer brons pakt. Daarmee zou Nederland als dertiende eindigen in het medailleklassement.

Het is overigens niet zo dat we nu weten welke Nederlandse sporters goud gaan pakken in Rio. Het onderzoek heeft zich beperkt tot landen en er is niet gekeken naar individuele sporters.

Verwachte medaillespiegel Spelen Rio (Bron: Esb.nl)

GoudZilverBrons
Verenigde Staten353334
China352118
Rusland242633
Verenigd Koninkrijk171513
Duitsland121118
Japan121012
Australië111713
Frankrijk111214
Zuid-Korea101110
Italië9910
Brazilië8910
Nederland897

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl