NOS Sport

Butter hoopt nog altijd op olympische marathon

Butter verkent EK-parcours

De straten van Amsterdam zijn hem wel vertrouwd. Marathonloper Michel Butter heeft goede en slechte herinneringen aan de marathons die hij in de hoofdstad liep.

In 2011 veroverde hij de nationale marathontitel in Amsterdam, een jaar later liep hij er zijn persoonlijk record van 2.09.58, maar vorig jaar was hij 8 seconden te laat aan de finish in het Olympisch Stadion om zich voor de Olympische Spelen in Rio te plaatsen. Het verdriet was groot, maar de atleet heeft de Spelen nog niet definitief uit zijn hoofd gezet.

EK halve marathon

Zondag 10 juli staat de halve marathon in Amsterdam op het programma, voor het eerst als onderdeel van de Europese kampioenschappen atletiek. Butter hoopt op een topprestatie; op een race die hem uiteindelijk toch nog in Rio gaat brengen. De Noord-Hollander heeft nog hoop dat sportkoepel NOC*NSF hem stuurt. "In mijn achterhoofd speelt dat wel mee", zegt hij zelf over de mogelijkheid.

Butter hoopt op Rio

Op 10 juli krijgt Butter een deel van het parcours voorgeschoteld dat jaarlijks ook in de marathon is opgenomen. Bij de verkenning noemt hij de halve marathon een pittige opdracht. "Het is gezellig dat het parcours door het centrum van Amsterdam gaat, maar dat maakt het ook meteen lastig. Er zijn veel klinkertjes, kinderkopjes, tramrails, hier en daar wat gaten in de weg."

Wat dat betreft heeft Butter een klein voordeel. "Een beetje behendigheid gaat van pas komen. Ik ben ook blij dat ik een achtergrond als veldloper heb. Het parcours is ook niet geschikt voor snelle tijden. Al met al is het pittig."

Olympische marathon

Afgelopen najaar leek Butter in de marathon van Amsterdam op weg naar de olympische limiet van 2.11.00. Na de finish sloeg hij zijn handen voor zijn ogen. De ontluistering was groot nadat hij zijn tijd zag: 2.11.08. Wat zijn acht seconden nu helemaal als je ruim 42 kilometer rent? Geen limiet, geen Rio; Butter wist het. Een tweede limietpoging dit jaar in Rotterdam ging niet door, omdat hij geblesseerd raakte.

"Die marathon in Rio zit nog steeds in mijn achterhoofd. De limietperiode sluit op 10 juli, maar er is min of meer tegen mij gezegd dat als er nog een kansje op plaatsing bestaat, dat dan bij de EK is. Daar zal ik moeten laten zien dat ik in een enorm goede vorm steek. De focus ligt bij mij op 10 juli, op goed presteren op de EK en dan zo goed te presteren dat ik nog kans op Rio maak."

Niet gehaald

Butter weet dat hij van anderen afhankelijk is. "Ín principe heb ik het niet gehaald", geeft hij toe. "Dat is dus duidelijk. Wat een goede prestatie op de EK is, is niet duidelijk gecommuniceerd. Voor mij is het 'first things first'. Eerst een goede prestatie op de EK en dan maar eens kijken of naar Rio gaan rechtvaardig is."

Het parcours van de halve marathon tijdens de EK in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl