Rachel Klamer (l) stond in 2015 bij de Europese Spelen naast de winnaressen van olympisch goud en zilver op het podium
NOS Sport

Voor triatlete Klamer is winnen nu belangrijker dan meedoen in Rio

Vier jaar geleden vertrok triatlete Rachel Klamer naar de Olympische Spelen in Londen onder het olympische motto 'meedoen is belangrijker dan winnen'. Maar de olympische nummer 36 van 2012 reist deze zomer met een andere instelling af naar Rio de Janeiro.

"Ik denk dat ik dat dit jaar stiekem een beetje omdraai. Winnen is toch iets belangrijker dan meedoen", zegt Klamer.

Want vier jaar na Londen draait Klamer nu nadrukkelijker mee met de wereldtop; vorig jaar stond ze bij de Europese Spelen samen met de gouden- en zilveren medaillewinnaressen van de Spelen van 2012 op het podium. In Bakoe won Klamer zilver.

Tussen olympisch goud en zilver

De Zwitserse olympisch kampioene Nicola Spirig won ook in Bakoe het goud, de bronzen medaille was voor de Zweedse Lisa Nordén, die in Londen goed was voor zilver.

Wat zegt dat voor de komende olympische triatlon, waar Klamer zich als enige Nederlandse voor geplaatst heeft?

"Het zijn twee ontzettend sterke fietsers, eigenlijk de sterkste van het hele veld. Dus voor mij was het een goede meetlat om te kijken hoe dicht ik bij deze twee dames kan komen", zegt Klamer. "Het was wel heel bijzonder om met die twee te racen, omdat ik ze toch een beetje zag als twee helden in de sport."

Kan alle kanten op

Ook Louis Delahaye, de hoofdcoach van de Nederlandse Triatlon Bond, weet dat een goed resultaat in Rio mogelijk is voor Klamer.

"Maar er zijn nog een paar andere atleten die mee kunnen doen. Met name de Amerikanen zijn collectief heel sterk. Australië is echt een topland, er is een hele goede Nieuw-Zeelandse", aldus Delahaye. "De Olympische Spelen zijn toch altijd een beetje een rare wedstrijd. Het kan echt alle kanten op. En zeker ook voor Rachel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl