Jessica Blaszka (boven) in actie in de strijd om het brons bij de WK worstelen
NOS Sport

Blaszka verrast zichzelf met olympisch ticket

Nederland heeft er een opvallende olympiër bij, in de persoon van Jessica Blaszka. Ze plaatste zich als worstelaarster voor de Spelen in Rio de Janeiro van volgend jaar. Tijdens de WK in Las Vegas veroverde ze een bronzen medaille in de klasse tot 48 kilo. De derde plaats betekende automatisch een ticket voor Rio.

"Ik ben superverrast, heel erg verbaasd", zegt Blaszka. "Het doel was om bij de eerste acht te komen, zodat ik mijn A-status van NOC*NSF zou terugkrijgen. Ik hoopte stiekem wel op kwalificatie. Maar dit is wel het maximale wat ik kon halen, geweldig. Ik heb er bijna geen woorden voor."

Verhuizen

De 23-jarige Blaszka kreeg de worstelgenen van haar vader en ooms. Op jonge leeftijd kwam ze in aanraking met de sport en dat leverde haar in 2007, 2008 en 2009 de Europese titel op bij de kadetten. Toen ze wat ouder werd, bleef er in Nederland niemand over om mee te trainen.

"Daarom woon en train ik sinds twee jaar in Zweden, bij de Zweedse ploeg. Dat was in het begin wel moeilijk, maar dit is de beloning", zegt Blaszka. "Dankzij de Zweden ben ik op dit niveau gekomen."

Vorig jaar verloor ze haar A-status, na haar negende plaats op de WK. "Het was een moeilijk jaar. Die stress valt nu weg, met de terugkeer van de financiële ondersteuning van NOC*NSF."

Worstelaarster Blaszka kwalificeert zich voor Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl