Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Actievoerders kamperen voorlopig op terrein Radboud Universiteit

Actievoerders hebben in Nijmegen de nacht doorgebracht op het terrein van de Radboud Universiteit. De universiteit wilde dat deze Palestina-activisten ’s nachts de campus zouden verlaten vanwege de veiligheid, maar daaraan is dus geen gehoor gegeven.

"We hebben hier zo'n 15 tot 20 tenten staan. En ik denk dat er ongeveer 30 mensen overnacht hebben", vertelt actievoerder Willem vanuit zijn slaapzak. Hij en zijn medebetogers sliepen op het terrein tegen de wil van de Radboud Universiteit.

Het College van Bestuur van de Nijmeegse universiteit had de demonstranten bevolen om maandagavond om 18.00 uur de campus te verlaten. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dat verzoek kwam nog eens rond 21.00 uur. Volgens Willem kregen ze 'het advies' om weg te gaan. Maar ook dat advies werd niet opgevolgd.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zag geen aanleiding om in te grijpen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Actievoerders gaan niet weg

De actievoerders zijn voorlopig ook niet van plan hun tenten op te breken, meldt Willem. "We blijven tot onze eisen zijn ingewilligd."

De demonstranten bezetten het universiteitsterrein maandagmiddag en sloegen er vervolgens hun tenten op. Eén van hen verwoordde de actie als volgt: "Wij zijn hier, met vreedzame protestanten. We staan hier, want we vragen al zeven maanden aan het CVB of zij de banden met Israël willen openbaren en willen stopzetten. Dus na zeven maanden dan worden de acties groter. Wij zijn allemaal vreedzame demonstranten. Ik ken niemand hier die zin heeft van wat er in Amsterdam gebeurt."