NOS SportAangepast

Huldiging paralympiërs in Den Haag

De paralympiërs die eergisteren terugkwamen uit Sotsji zijn vandaag gehuldigd in de Grote Kerk in Den Haag. Minister-president Mark Rutte en minister Schippers van Sport spraken de sporters toe. Aan het eind van de dag was er een fotomoment bij paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet.

Meestal worden groepsfoto's gemaakt op de trappen aan de achterzijde van het paleis. Maar omdat een van de sporters in een rolstoel zit, koos de koning dit keer voor de voorzijde.

'Oppermachtig'

Tijdens de bijeenkomst in de Grote Kerk kwamen de paralympiërs één voor één naar voren voor een groot applaus. Natuurlijk stond vooral snowboardster Bibian Mentel in de spotlights. Zij was de enige Nederlander die een gouden plak wist te bemachtigen op de snowboardcross. Premier Rutte roemde haar prestatie: "Bibian heeft laten zien dat we in de sneeuw oppermachtig zijn."

Hoewel TeamNL maar één gouden plak heeft binnengehaald, noemde Rutte de missie in Sotsji meer dan geslaagd: "Al hebben de alpineskiërs niet gekregen wat ze kunnen, toch hebben wij onze doelstelling gehaald. Het is gelukt de paralympische sport onder de aandacht te brengen."

Bestuurslid Wim Ludeke van NOC*NSF richtte zich op de delegatie uit Nederland die niet bij de Spelen kon zijn. "Het waren gedenkwaardige spelen. U miste een gedreven en getalenteerd team. U had met eigen ogen kunnen zien dat we goed op weg zijn. De ontwikkeling die we doormaken is ongekend."

Belofte

Minister Edith Schippers van Sport moest Sotsji afzeggen vanwege de onrust op de Krim. Ze reageerde op de uitspraak van Ludeke: "Ik baalde enorm, maar bij dezen spreek ik af dat ik er over vier jaar in Korea bij ben."

Omdat Bibian Mentel al een koninklijke onderscheiding had gekregen, kreeg zij van Schippers een beeldje. "In elke sporter brandt een vuurtje dat nodig is om zo ver te komen. Ik weet zeker dat het vuurtje nu ook brandt bij kinderen en jongeren die dachten dat sporten voor hen niet is weggelegd", aldus de minister.

Chef de Mission van de Paralympische Spelen André Cats heeft goede moed voor de Winterspelen van 2018. "Sotsji moeten we zien als een tussenstation. Ik weet zeker dat we in Zuid-Korea straks lachend aan Sotsji terugdenken, omdat we zoveel beter zijn geworden!"

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl