NOS SportAangepast

Mentel geëerd bij sluitingsceremonie

Bibian Mentel is tijdens de sluitingsceremonie van de Paralympische Winterspelen in Sotsji geëerd voor haar verdiensten voor de paralympische sport. Ze kreeg de Whang Youn Dai Award uit handen van de Zuid-Koreaanse naamgeefster van de prijs, Dr. Whang Youn Dai.

Het Internationaal Paralympisch Comité kent deze aan sporters toe die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de paralympische sport. Mentel krijgt de prijs omdat zij een van de drijvende krachten is geweest om snowboarden op het programma van de Paralympische Winterspelen te krijgen. Bovendien pakte zij de gouden medaille op het onderdeel.

De Whang Youn Dai Achievement Award wordt sinds de Paralympische Spelen van Seoul in 1988 toegekend aan atleten met bijzondere verdiensten voor de sport. Naast Mentel werd ook de Australische skiër Toby Kane onderscheiden.

22 atleten gingen Mentel voor

In 1988 hadden de Britse Ann Trotman en de Canadees Per Morten de eer de prijs als eerste in ontvangst te mogen nemen. De Zuid-Afrikaanse zwemster Nathalie du Toit, die zich als paralympische sporter kwalificeerde voor de Olympische Spelen in 2008, is één van de 24 laureaten.

Haar landgenoot Oscar Pistorius was genomineerd in 2010, maar werd gepasseerd ten gunste van de Ierse hardloper Michael McKillop.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl