NOS SportAangepast

Schippers, Margriet niet naar Sotsji

Minister Schippers van Sport gaat in verband met de ontwikkelingen in Oekraïne niet naar de Paralympische Spelen in Sotsji. Dat heeft het kabinet vanmorgen besloten.

Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan niet. Het paar, dat sterk betrokken is bij gehandicaptensport, zou eigenlijk aanwezig zijn bij de openingsceremonie op 7 maart en enkele wedstrijden bijwonen.

"Het is een maatregel van het kabinet om aan te geven dat wij niet tolereren dat een souvereine staat wordt binnengevallen", verklaart Schippers. Zij voegt eraan toe dat de sporters wel naar Rusland gaan, "zolang hun veiligheid gegarandeerd is".

'Gigantische schending'

Eerder lieten Groot-Brittannië en de VS al weten uit protest tegen de Russische operatie in de Krim geen delegatie te sturen naar de Olympische Spelen voor mensen met een beperking.

Tot nu toe was het wel de bedoeling om een officiële Nederlandse delegatie met vertegenwoordigers van de regering en het Koninklijk Huis naar de spelen te laten gaan, maar het kabinet zegt nu dat "alle internationale verdragen worden geschonden".

'Keihard getraind'

Schippers vindt het jammer dat ze de paralympische sporters nu niet kan steunen: "Die hebben keihard getraind om dit waar te kunnen maken. Maar deze schending is zo gigantisch en ongekend, dat we als kabinet geen ander besluit konden nemen. Hoe treurig ik het ook vind voor de sporters."

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt het verstandig dat Schippers niet gaat. PvdA'er Michiel Servaes noemt het een terecht besluit.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl