NOS SportAangepast

Ram over xenon: zorgwekkend

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, vindt het mogelijk gebruik van xenon-gas door Russische atleten zorgwekkend. De Duitse tv-zender WDR toonde maandagavond in een uitzending van het programma Sport Inside Russische overheidsdocumenten die de indruk wekken dat Russische sporters xenon-gas gebruik om hun bloed te manipuleren.

Hoewel Ram eerst nog alle documenten wil inzien, trekt hij al een voorzichtige conclusie. "Op zich is dat gas zelf waarschijnlijk niet schadelijk. Want het doet niks, behalve het wegstoppen van zuurstof. Maar het op die manier manipuleren, het inslaan in grote flessen, de planning eromheen, dat is zorgwekkend. En dat wordt in de anti-doping-wereld als uiterst ongewenst gezien"

Volgens Ram vindt iedereen binnen de anti-doping-wereld dat het gebruik van xenon niet toelaatbaar is, maar het middel staat nog niet op de dopinglijst. "Het gaat wel op de lijst verschijnen, maar staat er nu nog niet op", aldus Ram. "Het lijkt me uitgesloten dat de commissie van het anti-dopingagentschap dat hier over gaat dit niet op de lijst gaat zetten. Dat zou me zeer verrassen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl