NOS NieuwsAangepast

En nu olympisch goud verzilveren

Nu de Olympische Spelen voorbij zijn, begint voor veel sporters het commerciële deel van hun succes. Het winnen van een medaille kan veel geld opleveren wanneer je als kampioen verstandige keuzes maakt, zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout.

Volgens Van Oosterhout kan een gouden medaille op jaarbasis 150.000 tot 350.000 euro opleveren. De sporter kan dit verdienen door regelmatig als spreker op te treden voor bedrijven. "In dat geval kan een gouden medaille per keer tussen de drie- en vijfduizend euro opbrengen."

Reclamecampagnes

Met reclamecampagnes voor bedrijven kunnen de olympiërs tussen de 50.000 en de 100.000 euro per jaar verdienen, denkt Van Oosterhout.

Een gouden medaille is ook belangrijk bij de onderhandelingen voor een nieuw contract bij de huidige of een toekomstige ploeg. "Een gouden-medaillewinnaar kan zeggen: goh, daar waar ik eerst 100.000 euro verdiende, wil ik nu 150.000 euro verdienen", zegt Van Oosterhout.

Vikingen met lange manen

De sportmarketeer denkt dat de medaillewinnaars dit jaar ook bijzondere verhalen met zich meebrengen. "Stefan Groothuis bijvoorbeeld, hij heeft een zwaar persoonlijk jaar achter de rug en pakte in Sotsji goud op de 1.000 meter."

Ook Michel Mulder gooit wat Van Oosterhuis betreft hoge ogen. Michel behaalde goud op de 500 meter en brons op de 1.000 meter. Daarnaast telt volgens de sportmarketeer ook zijn uitstraling: "Hij is deel van een tweeling, dus je hebt twee van die knappe blonde Vikingen met van die lange manen."

Daarom zou bij Michel en Ronald Mulder een shampoomerk of een vergelijkingssite goed passen.

Bij Sjinkie Knegt, die brons haalde op de 1.000 meter shorttrack, passen door en door Hollandse producten, denkt Van Oosterhout. "Zoals melk, want Sjinkie is ook echt zo'n goeie Nederlandse boer, zou ik positief willen zeggen."

A-merken

Carien Kleibeuker won brons op de 5.000 meter. Kort na de schaatswedstrijd was ze in het stadion te zien met haar dochtertje Annemijn. Zij zou goede zaken kunnen doen met allerlei huishoudelijke producten die het leven van een moeder "leuker en efficiënter" maken.

Ireen Wüst is onze beste Olympiër ooit. Daarom moet zij zich volgens Van Oosterhout op dit moment alleen omringen met producten van de "absolute A-merken, zoals Philips, ING en Randstad".

Uitkering

Naast de commerciële kansen krijgt iedere sporter een eenmalige uitkering van het NOC*NSF. Voor een gouden medaille ontvangt een atleet 30.000 euro. Voor een zilveren 22.500 euro en voor een bronzen 15.000 euro. Voor een tweede gouden, zilveren of bronzen medaille krijgt de sporter een aangepaste, lagere vergoeding.

Deze uitkeringen zijn niet belastingvrij. Tot woede van judoka Henk Grol. Hij schreef een ingezonden brief aan de regering. Daarin zet hij uiteen dat topsporters het vaak heel slecht hebben en moeilijk geld opzij kunnen zetten voor hun oudedagsvoorziening. Hij pleit voor een financieel vangnet.

Zuur

Minister Schippers van Sport voelt er niets voor om de sporters extra financiële steun te geven. Ze begrijpt waarom ze dat vragen, maar ze is er trots op dat de afgelopen jaren juist niet op topsport is bezuinigd.

Van Oosterhout onderschrijft de brief van Grol. Hij vindt het zuur dat politici vooroplopen in de polonaise, maar tegelijkertijd vinden dat hier belasting over moet worden geheven. "Terwijl je weet dat deze sporters vaak moeite hebben om hun kop boven water te houden en dat alleen de top van de piramide hier echt van kan leven."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl