NOS SportAangepast

Niet gesport, maar toch olympiër

De shorttrackers Christiaan Bökkerink en Rianne de Vries en de bobbers Yannick Greiner en Melissa Boekelman verlieten maandag Sotsji met gemengde gevoelens. Ze waren er als reserve bij op de Spelen, maar kwamen geen minuut in actie.

"Het is een beetje dubbel", vertelde De Vries kort voordat ze met TeamNL het vliegtuig pakte richting Eelde. "Je beleeft alles mee, bereid je net zo voor, maar staat uiteindelijk niet op het ijs."

Greiner had voor zijn gevoel niet aan de Spelen deelgenomen. "Maar mijn omgeving en de collega-bobbers zijn het daar niet mee eens. Ik heb ook vaker met dit bijltje gehakt. Je hebt wel eens mindere dagen, maar daar mag het team geen last van hebben."

Boekelman voelde zich wel olympiër. "Ik heb hetzelfde traject afgelegd, deed zelfs nog de warming-up mee. Pas dan hield het op en kon ik ze alleen nog maar vooruit schreeuwen."

IOC-document

Alle vier kregen ze ook een officieel IOC-document, het bewijs van deelname. "Ik maak deel uit van een team, trek mijn schaatsen ook voor de wedstrijd aan om op het allerlaatste moment nog te kunnen invallen", omschreef Bökkerink zijn rol. "Het is voor mij net zo goed trainen, eten, slapen. En ik was net zo teleurgesteld toen we vierde werden op de aflossing."

De Vries had hetzelfde gevoel toen haar teamgenotes in de halve finales van de relay met een straf uit het toernooi verdwenen. Daarna zag ze haar vriend Daan Breeuwsma naast een medaille grijpen met de mannenrelayploeg. "Met Daan leef ik al veel langer naar deze Spelen toe, ik kwam pas veel later in beeld. Het was heel zuur voor hem."

Bökkerink keek goed rond. "De rijders ken je wel, maar de opzet van een toernooi, alles er omheen, het olympisch dorp. Dat is toch anders. In mentaal opzicht neem je hier veel mee."

Verboden terrein

Het olympisch dorp was voor de reservebobbers verboden terrein. Greiner: "We zaten in een hotel. Ik ontbeet er en dan moest ik naar boven, naar de baan. Maar tussendoor even liggen kon dus niet."

Boekelman vond het verre van ideaal. "Voor mijn gevoel heb ik twintig avondvierdaagsen gelopen. Ik vraag me af of ik optimaal had kunnen presteren als ik had moeten invallen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl