NOS SportAangepast

Afscheid van Sotsji, op naar Assen

"Namens Team NL: bedankt Dmitri Tsjernisjenko, de staf en vrijwilligers van Sotsji 2014 voor een comfortabele, veilige en vriendelijke Spelen. Goed gedaan!" Met die tweet heeft chef de mission Maurits Hendriks de Winterspelen afgesloten.

"Dit was misschien wel de beste organisatie ooit", aldus Hendriks. "Ik heb onze sporters gesproken, en zij oordeelden eensluidend. Het is nog nooit zo goed voor elkaar geweest.

Mensenrechten

In aanloop naar de Spelen van Sotsji ging het veel over de mensenrechtensituatie. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat wij met zijn allen licht vooringenomen afreisden naar Rusland. Wat ik hier heb gezien heeft dat beeld bevestigd. Natuurlijk, dit is een land dat niet perfect is. Maar het is ook een land dat mijn hart heeft veroverd."

De baas van de Nederlandse sporters was goed te spreken over de vele vrijwilligers op de Spelen. "De glimlach die ik van al die bewakers en vrijwilligers kreeg op het park. Dat is niet gespeeld, dat is geen façade. Dat is echt, een jonge generatie Russen die hun uiterste best heeft gedaan om de rest van de wereld gastvrij te ontvangen. En dat op een werkelijk fenomenale wijze heeft gedaan. Het heeft een diepe indruk op mij achtergelaten."

Huldiging in Assen

De olympische ploeg reist vandaag van Sotsji naar Assen, waar de sporters om circa 18.30 uur gehuldigd zullen worden. Live te zien bij de NOS. "De sporters horen en zien tijdens de Spelen zijdelings wel wat er in Nederland gebeurt, maar het echte besef komt altijd pas bij de aankomst in de Welkom Thuis-stad", liet Hendriks eerder weten.

Dinsdag is de landelijke huldiging van de Nederlandse olympiërs in Den Haag. De sporters worden dan ontvangen door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte.

Olympiërs op Twitter

Niet alleen Hendriks heeft een 'afscheidstweet' de wereld ingestuurd, ook veel Nederlandse olympiërs zeggen Sotsji vaarwel via de sociale media. Een paar voorbeelden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl