Goud Canadese ijshockeyers

De Canadese ijshockeyers hebben hun olympische titel geprolongeerd. In een tegenvallende finale in de Bolsjoi Ice Dome van Sotsji werd wereldkampioen Zweden met 3-0 (1-0,1-0,1-0) geklopt.

Achtvoudig winnaar Canada en tweevoudig kampioen Zweden stonden voor de zeventiende keer tegenover elkaar op het olympische podium. Canada won twaalf keer; van de twee finales die de twee grootmachten tegen elkaar speelden, won Canada die van 1928 en Zweden die van 1994.

Canada begon goed en Bergeron testte al snel de reflexen van doelman Lundqvist. Daarna nam Zweden het initiatief over en Nyquist schoot op de paal. Even later raakte ook Bergeron de paal.

Lundqvist kan Zweden niet redden

Na dertien minuten bracht Toews Canada op 1-0, waarna Zweden in de loop van de tweede periode steeds meer onder druk kwam te staan. Lundqvist, Zwedens held in de finale van 2006 tegen Finland, bleek opnieuw een geweldige keeper.

Ook hij was echter kansloos bij de 2-0. Crosby pikte de puck op na een fout van Eriksson, ging ongehinderd op Lundqvist af, omspeelde hem en schoot beheerst raak. Het was pas de eerste treffer dit toernooi voor de man die Canada in 2010 in de overtime naar het goud schoot.

Vroeg in de derde periode profiteerde ook Kunitz van Zweeds puckverlies; tegen zijn verwoestende schot had uitblinker Lundqvist (33 reddingen) geen verweer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl