NOS SchaatsenAangepast

Wüst beste Nederlandse olympiër

Met het veroveren van het goud op de ploegenachtervolging heeft Ireen Wüst zichzelf gekroond tot de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden. Na de overwinning in de ploegenachtervolging zaterdag in Sotsji staat Wüst in totaal op vier gouden, drie zilveren en één bronzen medaille. Daarmee verdringt ze Inge de Bruijn van de eerste plaats op de ranglijst van beste Nederlandse olympiërs.

Net als Wüst heeft ook zwemster Inge de Bruijn een totaaloogst van acht medailles. Ook zij won vier keer goud, maar doordat ze één zilveren medaille minder heeft moet zij op de 'eeuwige ranglijst' genoegen nemen met de tweede plaats. Ook de nummer drie op de ranglijst is een vrouw, wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel.

"Ik besef het nog niet helemaal", zei Wüst, die zeker van plan is om haar erelijst nog uit te breiden. "Ik plak er zeker nog vier jaar aan vast."

Ook Sven Kramer klimt door zijn zege, met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, in de ploegenachtervolging op de ranglijst. Met drie goud, twee zilver en twee brons deelt Kramer de zesde plaats op de ranglijst met zwemmer Pieter van den Hoogenband.

Olympische erelijst Ireen Wüst

Goud:

- 3.000 meter (Turijn 2006)

- 1.500 meter (Vancouver 2010)

- 3.000 meter (Sotsji 2014)

- Ploegenachtervolging (Sotsji 2014)

Zilver:

- 1.000 meter (Sotsji 2014)

- 1.500 meter (Sotsji 2014)

- 5.000 meter (Sotsji 2014)

Brons:

- 1.500 meter (Turijn 2006)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl