Ook vrouwen snellen naar goud

De Nederlandse vrouwen hebben in navolging van de mannen goud veroverd op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors waren in de finale tegen Polen oppermachtig.

In een olympisch record kwamen de Nederlandse vrouwen over de finish: 2.58,05. Katarzyna Bachleda-Curus, Katarzyna Wozniak en Luiza Zlotkowska eindigden liefst 7,5 seconden achter Nederland (3.05,55). Lotte van Beek, die alleen in de kwartfinale in actie kwam, ving de drie dames na de finish op en vierde het feest uitbundig mee.

Duitsland, dat zich niet wist te plaatsen voor Sotsji, won in 2006 en 2010 de olympische titel. Nederland stelde met twee zesde plaatsen teleur bij de twee voorgaande Spelen.

Brons voor Rusland

Olga Graf, Jekaterina Lobysjeva en Joelija Skokova hielden de eer voor Rusland hoog door brons te pakken. In de B-finale waren de Russische dames in 2.59,73 te sterk voor Japan (3.02,57).

In de C-finale ging de strijd tussen Canada en Amerika, dat opnieuw teleurstelde. Op geen enkel onderdeel haalde Amerika een medaille. Brittany Bowe, Heather Richardson en Jilleanne Rookard verloren nu van Ivanie Blondin, Kali Christ en Brittany Schussler in de strijd om plek vijf en eindigden op de zesde plaats.

Noorwegen (met Hege Bokko, Camilla Farestveit en Ida Njaatun) wist in de D-finale nog te voorkomen dat zij niet laatste werden. De Koreaanse dames werden verslagen.

Medaille-uitreiking

De medailles werden voor het eerst deze Olympische Spelen direct na de wedstrijd uitgereikt. Omdat het te druk is op Medals Plaza en morgen al de sluitingsceremonie is, kregen de schaatssters in de Adler Arena de medailles om de nek gehangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl