NOS SportAangepast

IJshockey kost Obama bier

De dubbele nederlaag van de Amerikaanse ijshockeymannen en -vrouwen tegen aartsrivaal Canada kost president Barack Obama twee kratten bier. Hij verloor een weddenschap met de Canadese premier Stephen Harper.

De sportliefhebbers Obama en Harper ontmoetten elkaar donderdag in het Mexicaanse Toluca. Zowel Harper als Obama sprak vol vertrouwen op Twitter over de weddenschap, maar net als vier jaar geleden was het de Canadees die het laatst lachte.

Ook in 2010 ontving Harper een krat Canadees bier van Obama na de zwaarbevochten zege van het thuisland in de finale van de Olympische Spelen in Vancouver. Voor Obama's woordvoerder Robert Gibbs waren de gevolgen destijds nog groter: bij de eerstvolgende persconferentie in het Witte Huis droeg hij het tricot van de Canadese ijshockeyploeg.

"Geen oorwassing, maar verstikking"

Een machteloos Team USA verloor vrijdag in de halve finales van het olympisch ijshockeytoernooi met 1-0 van de Canadezen.

De Amerikaanse media zijn berustend in hun commentaren. "Het voelde als een oorwassing", schrijft het Amerikaanse weekblad Sports Illustrated op de website, "Dat was het natuurlijk niet. De Canadese ijshockeymannen wonnen slechts met 1-0 en dus zat Team USA tot in de slotfase in de wedstrijd. Maar de Canadezen knepen minuut na minuut het leven uit de Amerikanen. Dit was een verstikking."

Wat schaatsen is voor Nederlanders, is ijshockey voor Canadezen. De Canadese media zijn vol zelfvertrouwen na de vierde zege op aartsrivaal Amerika in de laatste vijf olympische wedstrijden. Zo schrijft dagblad Toronto Star op de website: "Wat de zege bewijst, is dat we zijn wie we denken te zijn. We hebben collectief onze trots op het spel gezet voor ijshockey. En toen het er echt om ging, was ijshockey er voor ons."

Voor de Amerikaanse vrouwen waren de druiven nog zuurder. Met minder dan vier minuten op de klok stond de VS nog met 2-0 voor, maar verloor na verlenging alsnog van de Canadese titelverdedigsters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl