NOS SportAangepast

Sotsji Live: wat is er te zien?

Op dag veertien in Sotsji kunnen sportliefhebbers maar beter de gordijnen dicht en de deur op slot houden. De Nederlandse shorttrackers gaan op zoek naar medailles, de langebaanschaatsers beginnen aan de ploegenachtervolging, skiliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de slalom voor vrouwen en er staan twee zinderende halve finales in het ijshockey op het programma.

Shorttrack spektakel

Om 19.30 uur gaan Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma op voor een medaille in de finale van de 5.000 meter aflossing.

Voor Canada en Zuid-Korea, de winnaars van het goud en zilver van Vancouver, hoeft Nederland niet meer te vrezen. Beide grootmachten schakelden zichzelf uit in de kwalificaties. Maar met Rusland, de Verenigde Staten en China en outsider Kazachstan liggen er nog genoeg kapers op de kust.

De finale van de aflossing is ook een kans voor Sjinkie Knegt om af te rekenen met de demonen uit het verleden. Op de EK in Boedapest ging hij als leider de laatste ronde in, maar zag hij de Russische Koreaan Viktor An in de laatste bocht langszij komen. Deze keer zal Knegt echter twee andere vingers in de lucht willen steken.

Shorttrackers zijn gewend om meerdere races in korte tijd af te werken. Dat is maar goed ook, want vanaf 17.30 uur komen Knegt en Van der Wart ook individueel nog uit op de 500 meter. De finale van de 500 meter is rond 18.45 uur, slechts 45 minuten voor de aflossingsfinale.

Drukke dag voor Ter Mors

Ook Jorien ter Mors heeft een vol programma met twee disciplines op één dag. Samen met Ireen Wüst en Lotte van Beek rijdt ze vanaf 15.23 uur in de kwartfinales van de ploegenachtervolging tegen de Verenigde Staten.

De selectie van Ter Mors voor de ploegenachtervolging was geen uitgemaakte zaak, maar na haar gouden race op de 1.500 meter kon en wilde achtervolgingscoach Arie Koops niet om de Twentse heen.

Het is geen geheim dat de prioriteit van Ter Mors bij de 1.000 meter shorttrack zal liggen. Die afstand is haar laatste kans op eremetaal in het shorttrack. Vanaf 17.44 uur strijdt Ter Mors om een plek in de halve finales en - wie weet - de finale.

Schuilen achter de rug van Kramer

Waar de vrouwen vrijdag alleen de kwartfinales van de ploegenachtervolging afwerken, staan voor de mannen meteen de kwartfinales en de halve eindstrijd op het programma. Frankrijk is een haalbare eerste horde voor het trio Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Daarna wacht mogelijk een pikante halve finale tegen de Noren, die met het oog op de ploegenachtervolging collectief afzegden voor de 10.000 meter.

De grote vraag is of Sven Kramer mentaal en fysiek voldoende hersteld is van de verloren 10.000 meter. Naar eigen zeggen heeft Kramer inmiddels zijn rug gerecht. De kwartfinales zijn vanaf 14.30 uur, de halve finales vanaf 16.13 uur.

IJshockeykrakers

En dan staan ook nog de halve finales in het ijshockeytoernooi op het programma. Twee klassiekers om je vingers bij af te likken.

Om 13.00 uur staat de Bolsjoj Ice Dome in het teken van de Scandinavische clash tussen Zweden en Finland. Dat is een reprise van de olympische finale van Turijn. Toen waren de Zweden met 3-2 te sterk. Overigens is Finland het enige land dat sinds de deelname van NHL-spelers (1998) altijd een medaille won op de Olympische Spelen.

Maar dé wedstrijd waar iedereen naar uitkijkt is natuurlijk Canada - Verenigde Staten. Kan de VS om 18.00 revanche nemen voor de olympische finale in Vancouver? Vier jaar geleden kwam Amerika vlak voor tijd terug tot 2-2, maar verloor alsnog in de verlenging. Veel spelers uit die finale staan ook vandaag op het ijs, maar voor één Amerikaan zal een overwinning extra zoet smaken.

Phil Kessel, die in Canada speelt bij Toronto Maple Leafs, is dit toernooi uitblinker in de voorhoede van de VS en al goed voor vijf goals en drie assists. Donderdag verloor zijn zus Amanda de olympische ijshockeyfinale na verlenging van Canada. Kessel zal er op gebrand zijn de familienaam hoog te houden.

Laatste kans voor skiesters: slalom

Ook buiten de ijsbaan valt vrijdag genoeg te genieten. Om 13.45 uur gaan de slalomskiesters voor hun laatste kans op olympisch eremetaal. Doet de Sloveense Tina Maze een gooi naar de titel van koningin van de Spelen met een derde gouden medaille, pakt de Duitse Maria Höfl-Riesch haar tweede titel of lost de 18-jarige Amerikaanse Mikaela Shiffrin alsnog haar grote belofte in?

Schema

08.45 uur: freestyle skiën, cross (v)

09.30 uur: curling, China - Zweden (3de/4de plaats, m)

13.00 uur: ijshockey, Zweden - Finland (halve finales, m)

13.45 uur: alpineskiën, slalom eerste run (v)

14.30 uur: curling, Canada - Groot-Brittannië (finale, m)

14.30 uur: schaatsen, ploegenachtervolging (kwartfinales, m)

15.23 uur: schaatsen, ploegenachtervolging (kwartfinales, v)

15.30 uur: biatlon, 4x 6 kilometer estafette (v)

16.13 uur: schaatsen, ploegenachtervolging (halve finales, m)

17.15 uur: alpineskiën, slalom tweede run (v)

17.30 uur: shorttrack, 500 meter (kwartfinales, m)

17.44 uur: shorttrack, 1.000 meter (kwartfinales, v)

18.00 uur: ijshockey, VS - Canada (halve finales, m)

18.13 uur: shorttrack, 500 meter (halve finales, m)

18.21 uur: shorttrack, 1.000 meter (halve finales, v)

18.43 uur: shorttrack, 500 meter (finale, m)

18.53 uur: shorttrack, 1.000 meter (finale, v)

19.18 uur: shorttrack, relay (finale. m)

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl