NOS SportAangepast

Vierde plaats bobduo Kamphuis/Vis

Esmé Kamphuis en Judith Vis zijn bij de Winterspelen in Sotsji vierde geworden in de tweemansbob. Nooit eerder eindigde een Nederlands bobsleekoppel zo hoog in een olympisch toernooi.

Het podium was na de eerste dag al uit zicht, maar na een verbeten gevecht met een Duitse en een Belgische slee boekte het koppel twee plaatsen winst op de slotdag. Kamphuis/Vis begon de derde run met een achterstand van 0,1 op de Belgische bob (vierde) en 0,01 op Sandra Kiriasis (vijfde). Het gat met zuiderbuur Elfje Willemsen werd direct gedicht, maar de ervaren Duitse gaf eerst geen krimp.

De Duitse, olympisch kampioene van Turijn 2006, breidde haar voorsprong uit naar 0,15. Kamphuis vloerde met een knappe slotrun, waarin ze de tweede tijd neerzette, de zevenvoudig wereldkampioene alsnog met 0,02.

Foutjes

De titel ging naar de Canadese combinatie Kaillie Humphries/Heather Moyse die dankzij foutjes van de Amerikaansen Elana Meyers/Lauryn Williams in de vierde en laatste run hun olympische titel met succes verdedigde.

Williams had geschiedenis kunnen schrijven met een gouden medaille. Ze veroverde twee jaar geleden olympisch goud met het Amerikaans estafetteteam (4x100 meter) bij de Zomerspelen in Londen. Haar landgenoot Edward Eagan blijft nu de enige atleet die zowel op de Zomer- als op de Winterspelen goud veroverde. Hij pakte goud bij het boksen in Antwerpen in 1920 en greep 12 jaar later de olympische titel in de viermansbob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl