NOS SchaatsenAangepast

Wüst zilver, brons voor Kleibeuker

Martina Sábliková heeft Ireen Wüst van haar tweede gouden medaille afgehouden op de 5.000 meter. De 26-jarige Tsjechische prolongeerde overtuigend haar olympische titel op de langste afstand.

Wüst kwam in de voorlaatste rit op het ijs tegen Sáblikova. De Nederlandse rijdster van TVM, die nu al vier medailles heeft gewonnen, begon de race beter, maar wist het niet vol te houden. Sábliková pakte haar ruim twee ronden voor het einde en finishte in een baanrecord: 6.51,54. Wüst klokte een persoonlijk record (6.54,28) en dat was toereikend voor zilver.

Carien Kleibeuker reed in de vijfde rit de beste 5.000 meter van haar leven. Ze schaatste in een persoonlijk record naar het brons: 6.55,66. De derde Nederlandse vrouw, Yvonne Nauta, kwam tekort. De pupil van coach Marianne Timmer werd zesde in 7.01,76.

Graf maakt het spannend

Olga Graf maakte het nog heel spannend voor Kleibeuker. De Russische reed vrijwel de hele rit onder het schema van de Nederlandse, maar in de laatste ronde leed ze net te veel verlies. Graf eindigde slechts 0,11 seconden achter Kleibeuker en werd vierde.

Claudia Pechstein kon de eer van Duitsland niet redden. Zij werd vijfde en zodoende heeft Duitsland voor het eerst sinds vijftig jaar geen medaille gepakt bij het schaatsen. Op de ploegenachtervolging, die nog op het programma staat, zijn zowel de mannen als de vrouwen niet geplaatst.

Emotioneel voor Kleibeuker

Voor Kleibeuker was het zowel voor als na haar race emotioneel. Door de zenuwen kon ze haar tranen kort voor ze moest beginnen niet bedwingen. Na de laatste race kwamen de tranen van blijdschap. Het brons is voor Kleibeuker een kroon op haar loopbaan. Ze debuteerde in 2006 op de Olympische Spelen met de tiende plaats op de 5.000 meter. In de acht tussenliggende jaren gebeurde er veel.

De marathonschaatsster stopte in 2007, werd moeder, ging als fysiotherapeute aan de slag en maakte vervolgens in het seizoen 2010/11 weer haar rentree in het marathonpeloton. Pas in oktober 2013, tijdens de NK afstanden, was ze weer voor het eerst op de langebaan te bewonderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl