NOS SchaatsenAangepast

Anema: opgeven is veer in de kont

Jillert Anema, coach van Jorrit Bergsma en Bob de Jong, beschouwt de afmelding van de Noorse schaatsploeg voor de 10 kilometer als een compliment. Met of zonder Noren, de BAM-rijders kijken uit naar de strijd met Sven Kramer.

"Dit is prachtig", zegt Anema. "Er blijft een sterk deelnemersveld over. Die mensen leggen hun hoofd in de schoot, omdat ze gaan verliezen. Ze geven geen medailles weg. Wij zijn gewoon beter. Dat zij opgeven, dat is toch een veer in onze kont man."

Bergsma heeft niet dezelfde mening als zijn coach. "Ik vind het raar als je niet start", zegt hij. "Want als je start, heb je altijd een kans. Het is een beetje zwak, maar verder maak ik me er niet druk om."

"Drie goede Nederlanders"

Anema acht De Jong en Bergsma dinsdag kansrijk voor goud. "Ze zijn goed, maar Sven is ook goed. Er staan drie goede Nederlanders aan de start. Het land kan uitkijken naar een mooie strijd."

In de voorlaatste rit rijdt Bergsma tegen de Belg Bart Swings, na de race tussen Bob de Jong en de Duitser Alexej Baumgärtner. Sven Kramer komt in de laatste rit in actie tegen de Zuid-Koreaanse regerend olympisch kampioen Lee Seung-Hoon.

"Kan alle kanten op"

"Ik moet een goede tijd neerzetten en daarna kijken wat die waard is", aldus Bergsma. "Na de rit van Bob de Jong weet ik wat er gereden kan worden. Daarna kan ik mijn eigen race indelen. Ik voel me goed. Bob de Jong, Kramer en ik zitten heel dicht bij elkaar. Het kan alle kanten op."

Bob de Jong, de olympisch kampioen van 2006, voelt zich ook goed. "Het kriebelt al. Ik lig al dagen wat langer op bed. Het gevoel komt dat het gaat gebeuren. Ik ben goed, dus ik ga hard rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl