NOS SportAangepast

Hirscher: voor Oostenrijk én Oranje

De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher kan zijn land op de olympische reuzenslalom (woensdag) en slalom (zaterdag) aan nieuwe medailles helpen. Vorig jaar werd hij wereldkampioen op de slalom en pakte hij zilver op de reuzenslalom.

De 24-jarige Hirscher heeft een Nederlandse moeder en staat de NOS ook gewoon in het Nederlands te woord. Telt een eventuele medaille wellicht ook een beetje mee voor Nederland, luidt de vraag. "Niet in Oostenrijk vertellen dan", grapt hij. "We kunnen het proberen. Mijn moeder en familie in Nederland zouden sowieso trots zijn."

"Nederland is ongelooflijk goed"

De Spelen volgde hij tot nu toe voor de televisie. Ook het schaatsen was in Oostenrijk op TV. "Ongelooflijk hoe goed Nederland is", zegt hij. "Ik kan schaatsen, maar ben niet snel. Ik heb het lang niet gedaan, maar het is leuk om weer te doen."

Acht jaar terug in Turijn veroverden de Oostenrijkers maar liefst veertien medailles in het alpineskiën, terwijl de oogst vier jaar geleden in Vancouver tegenviel. De vrouwen van Oostenrijk waren toen goed voor vier plakken, maar de mannen, onder wie Hirscher, visten achter het net. De Oostenrijkers staan nu in Sotsji op vier alpineskiplakken, waaronder twee gouden medailles.

Niet huilen

"Nu is het makkelijker voor mij", aldus Hirscher. "Als ik niks haal, gaan ze thuis niet huilen. Twee gouden medailles is okay voor Oostenrijk. Zelf ga ik zeker niet huilen. Ik ga proberen mijn kans te pakken, maar als het niet lukt, gaat het leven door."

Tweet Kees Jongkind

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl