NOS SchaatsenAangepast

Mulder vs Mulder: sjoelen

Of het nu gaat om olympisch goud of om het spelprogramma Lingo, de broers Ronald en Michel Mulder zijn altijd bloedfanatiek. In de elfde 'battle': sjoelen.

De gebroeders Oostenbrink

Sjoelen hoort net als schaatsen bij de Nederlandse folklore. Toch wordt niet alleen in Nederland de sjoelbak uit de kast getrokken bij feesten en partijen. Tsjechen kennen het spel als shulbak, terwijl Duitsers liever praten over jakkolo.

Zo dominant als de broers Mulders zijn op de kortste schaatsafstanden, zo heersen de van oorsprong Groningse broers Oostenbrink in het sjoelen. Siem Oostenbrink was de eerste speler ter wereld die in wedstrijdverband een perfecte score (1480 punten) liet noteren en mocht zich al vijftien keer Nederlands kampioen noemen. In 2013 ging zijn jongere broer Jan Oostenbrink echter met die titel aan de haal. Siem werd slechts vijftiende, maar schreef wél de wereldtitel op zijn naam.

De bok en andere projectielen

Het behendigheidsspel, waarbij dertig schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de plank geschoven moeten worden, doet ook een beetje denken aan curling. En dan gaan de gedachten natuurlijk meteen naar de onfortuinlijke Russische curlingvrouwen die nèt niet in staat bleken om het hoofd koel te houden te midden van de overweldigende, grotendeels mannelijke belangstelling in de Ice Cube van Sotsji.

De schijfjes waarmee het spel gespeeld wordt, lijken dan weer op de kleine broertjes van een ijshockeypuck. Een sjoelsteen heeft een diameter van 52 mm en een hoogte van 13 mm, bescheiden vergeleken bij de 2,54 cm dikke ijshockeypuck met een diameter van 7,62 cm. Bij onzorgvuldig gebruik kan de zwarte ijshockeyschijf veranderen in een levensgevaarlijk projectiel, zoals deze arbiter tijdens Rusland - Verenigde Staten zal kunnen beamen.

Om dergelijke misstanden uit te bannen heeft de beschaafde sjoelsport de bok bedacht. Een bok is een steen die tijdens het spel schuin of geheel op een andere steen terecht komt, vaak door buitensporige inzet van een heethoofdige werper.

Stand

Opvallend genoeg houden zowel Michel als Ronald het hoofd koel vandaag. Geen sjoelbok dus, al zal Ronald zich toch een beetje 'het bokje' voelen. Met speels gemak loopt Michel weer uit in de Mulder Spelletjes Cup. Stand is 7-4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl