NOS SportAangepast

'Ploesjtsjenko móest starten'

De Russische kunstrijder Jevgeni Ploesjtsjenko voelde zich gedwongen om ondanks een blessure alsnog de korte kür individueel te schaatsen. Dat heeft hij in bedekte termen toegegeven voor de camera's van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Ploesjtsjenko won met Rusland de titel bij de landenwedstrijd en leek vervolgens ook in de individuele wedstrijd in actie te zullen komen. Vlak voordat hij in het individuele toernooi aan zijn korte kür moest beginnen, meldde hij zich echter af met rugproblemen.

"Beter dat een ander schaatst"

In gesprek met CNN reageerde hij op de vraag of hij gedwongen werd om na de teamwedstrijd, waar hij al niet pijnvrij reed, ook op het individuele toernooi aan de start te verschijnen. Ploesjtsjenko: "De (schaats) federatie vroeg mij of ik wilde schaatsen. Daarop antwoordde ik dat ik mij niet zo goed voelde. Ik zei: "Het is beter als iemand anders gaat schaatsen."

Op de vraag van de CNN-verslaggeefster hoe de Russische officials reageerden toen hij voorstelde een andere kunstrijder in de invididuele wedstrijd te laten starten, antwoordde Ploesjtsjenko vervolgens ontwijkend. "What happened, happened", zegt hij, daarmee suggerend dat het feit dat hij tóch aan de start verscheen alleszeggend is.

Ploesjtsjenko krabbelt terug

De Russiche Kunstschaats Federatie, en vermoedelijk Jevgeni Ploestsjenko zelf ook, voelden zich door het interview met CNN in verlegenheid gebracht. Enkele uren na het interview namelijk, verscheen een verklaring op de site van de federatie waarin Ploesjtsenkjo terugkrabbelt.

In de verklaring op de site beweert hij juist niet onder druk te zijn gezet. Ploesjtsjenko schrijft: "Ik spreek geen vloeiend Engels waardoor mijn antwoorden misschien verkeerd zijn geïnterpreteerd. Ook begreep ik de vragen niet altijd."

Ploesjtsjenko bij CNN

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl