NOS SportAangepast

Derde biatlontitel Domratsjeva

Darja Domratsjeva heeft als eerste biatlete bij dezelfde Spelen op drie disciplines goud veroverd. Na de 10 kilometer achtervolging en 15 kilometer individueel heeft ze ook de 12,5 kilometer met massastart op haar naam gebracht.

De Wit-Russin, die ook wereldkampioen is op dit onderdeel, verwees de Tsjechische Gabriela Soukalova en de Noorse Tiril Eckhoff naar het zilver en brons.

Met drie individuele wintersporttitels op een en dezelfde Spelen komt de 27-jarige Domratsjeva op gelijke hoogte met langlaufster Marja-Liisa Kirvesniemi (1984), schaatsster Yvonne van Gennip (1988) en skiester Janica Kostelic (2002). Lydia Skoblikova is met vier schaatstitels in 1964 nog recordhoudster bij de dames.

Anastasia Kuzmina, de kampioene op de 7,5 kilometer sprint, startte sterk, maar werd snel door Domratsjeva gepasseerd.

Eén misser

Door haar kwaliteiten als langlaufster en drie foutloze schietsessies liep de Wit-Russin snel uit. Pas bij de laatste schietplaats noteerde ze haar eerste misser. Maar doordat ook nummer twee Soukalova daar haar enige fout maakte, kwam haar voorsprong niet in gevaar.

Soukalova pakte haar eerste medaille in Sotsji. Ze werd al vierde op de 10 kilometer achtervolging en 15 kilometer individueel. Met brons bezorgde Eckhoff de kwakkelende Noorse ploeg een troostprijs nadat al kort na de start favoriete Tora Berger was gevallen; de wereldbekerleidster werd uiteindelijk vijftiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl