NOS SportAangepast

Bobzege Rusland, Van Calker 19de

Het Russische duo Aleksandr Zoebkov/Aleksej Vojevoda heeft het goud in de tweemansbob veroverd. De Nederlandse slee van piloot Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde eindigde na een bemoedigende twee bobdag als negentiende.

Via de derde run wisten Van Calker en Van der Zijde zich op de valreep te kwalificeren voor de vierde en laatste run. Een positie bij de eerste twintig na drie runs was daarvoor vereist. Van Calker en Van der Zijde stonden na twee runs op plek 21, maar dankzij een achttiende tijd in de derde run stegen ze één plaats in het klassement.

Schoonheid

In de vierde run overtroffen de Nederlanders zichzelf nogmaals. Met een eindtijd van 56,95, de vijftiende tijd in de slotrun, bleef de tweemansbob voor het eerst onder de 57 seconden. Daarmee steeg Van Calker nog een plekje in de eindrangschikking en eindigde het duo als negentiende.

"Die derde run was al beter dan die twee van gisteren", keek een tevreden Van Calker terug. "En die vierde was echt een schoonheid. We hebben stapje gemaakt. Ik neem een gezonde dosis vertrouwen mee naar de viermansbob."

Russisch goud

Titelwinnaar Zoebkov liet zien dat hij vertrouwd was met de baan in Sotsji, waar hij, anders dan zijn concurrenten, vaak heeft mogen trainen. De laatste zege van de 39-jarige Rus in een internationale wedstrijd in de tweemansbob was tijdens de WK van 2011.

Zoebkov en Vojevoda gingen na de eerste twee runs al aan kop en vergrootten hun voorsprong in run drie en vier. Op 0,66 werden de Zwitsers Beat Hefti en Alex Baumann tweede.

De Amerikanen Steven Langton en Steven Holcomb wonnen de spannende strijd om het brons van de Russen Aleksandr Kasjanov en Maksim Beloega. Het verschil bedroeg slechts 0,03 seconde, maar dat was voldoende voor het eerste eremetaal in de tweemansbob voor de Verenigde Staten sinds 1952.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl