NOS SchaatsenAangepast

"Noren spreken er schande van"

De volledige Noorse schaatsploeg heeft zich afgemeld voor de 10.000 meter van dinsdag. Zelfs de reserves gaan in Sotsji niet het ijs op. In Noorwegen wordt er schande van gesproken.

NOS-schaatscommentator Martin Hersman schoot de Noorse schaatslegende Johan Olav Koss aan over de kwestie. "De Noren spreken met extreme schande over wat er nu gebeurt", weet Hersman. "De kranten vinden dat de leiding geen respect heeft voor de historie van het schaatsen en de Noorse geschiedenis in de sport. Voor hen is de 10 kilometer het koningsnummer."

De Noren laten de langste schaatsafstand schieten omdat ze denken geen kans te hebben op een medaille. Ze willen zich liever concentreren op de ploegenachtervolging van later deze week. Hersman: "In de schaatswereld wordt dit niet geaccepteerd. Ik zou wel willen zien hoe het nu onderling gaat tussen de Noorse en de Nederlandse schaatsers."

"Het is hun keuze"

Schaatscoach Gianni Romme noemt het jammer dat Havard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en ook de Rus Ivan Skobrev niet meedoen aan de tien kilometer. "Het is hun keuze. Maar de 10 kilometer leeft wel in Noorwegen. Het is een afstand met traditie.''

De afmeldingen van de Noren en Skobrev komen op een ongelukkig moment. De 10 kilometer staat al ter discussie en wordt in de toekomst mogelijk vervangen door de massastart. Romme denkt dat het zo'n vaart niet loopt. "Kijk naar de skifederatie. Daar voegen ze nieuwe onderdelen toe, maar dan wel naast de al bestaande onderdelen. De Winterspelen zijn in vergelijking met de Zomerspelen behoorlijk klein. Ik zie disciplines niet zo snel verdwijnen.''

De woorden van Romme werden zondag ondersteund door ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta: "De tien kilometer moet blijven zoals die is."

Mooie wedstrijd

Ondanks de afwezigheid van de Noren en Skobrev verwacht Hersman een mooie wedstrijd. "De strijd zal van extreem hoog niveau zijn. En Sven Kramer heeft natuurlijk ook zelf de 1.500 meter afgezegd omdat hij weet hoe goed Jorrit Bergsma en Bob de Jong zijn."

Over een voorspelling van het podium hoeft Hersman niet lang na te denken. "Het is de laatste jaren in de wereldbeker altijd 1-2-3 voor Nederland. Dit wordt een sweep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl