NOS SportAangepast

Knegt schrijft historie op 1.000 m

Sjinkie Knegt heeft voor de eerste Nederlandse olympische shorttrackmedaille in de geschiedenis gezorgd door een brons op de 1.000 meter te veroveren. De 23-jarige Fries hoefde in de zinderende finale alleen de Russische olympisch kampioen Viktor An en diens landgenoot Vladimir Grigorev voor zich te dulden.

In de finale werd er op het scherp van de snede gestreden om de ereplaatsen. Met nog twee ronden voor de boeg profiteerde Knegt van een drieste inhaalmanoeuvre van de Koreaan Sin Da Woon, die daarmee de Chinees Wu Dajing hinderde.

Plots lag Knegt op het brons. De Russen kon hij niet meer bedreigen, maar met verve hield hij zich de Koreaan (die na afloop gediskwalificeerd werd) en de Chinees van het lijf.

Passende apotheose

Het was een passende apotheose van een bijzondere dag, waarop het Knegt niet tegenzat. In een loodzware kwartfinale had hij het geluk dat de Canadese favoriet Charles Hamelin viel en de Amerikaan Eduardo Alvarez met zich mee naar het ijs nam.

Vervolgens werd Knegt in de halve finales dusdanig gehinderd door de Zuid-Koreaan Lee Han-bin dat de jury niet anders kon beslissen dan onze landgenoot tot de finale toe te laten. Daarin liet Knegt zijn klasse zien in de sport, die sinds 1992 officieel op het olympische programma staat.

"Echt geweldig"

Knegt kon na afloop zijn geluk niet op. "Echt geweldig. Ik heb er niet veel woorden voor. Ik had een beetje geluk in het begin van de dag, maar in de finale heb ik voor alles gereden wat ik waard was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl