NOS SchaatsenAangepast

Geschiedenis van de schaatsmijl

Staat er na de onverwachte winst van Mark Tuitert in 2010 zaterdag weer een Nederlander op het hoogste podium van de 1.500 meter? Jan Blokhuijsen, Stefan Groothuis, Koen Verweij en titelverdediger Tuitert zijn de Nederlandse ijzers in het vuur. Zij azen alle vier op de gouden medaille op de schaatsmijl, het koningsnummer van het schaatsen.

Het is de afstand waarop je moet kunnen sprinten en over uithoudingsvermogen moet beschikken. Ondanks de pijn, of misschien juist wel daarom, de mooiste afstand volgens veel schaatsers.

Nederlands succes

De eerste olympische 1.500 meter medaille was in 1924 een prooi voor de Finse schaatser Clas Thunberg. Vier jaar later herhaalde hij die prestatie.

Nederland moest toen nog veertig jaar wachten, want gouden succes zou pas eind jaren zestig volgen. Kees Verkerk schreef tijdens de Spelen in Grenoble op de 1.500 meter geschiedenis door als eerste Nederlandse schaatser de olympische titel op te eisen.

De ontknoping miste Verkerk nog bijna, vertelde hij later. "Mijn rit stond 's ochtends gepland. Daarna moest ik lang wachten tot de rest was geweest. Daar kon ik niet tegen. Ik ben het dorp ingelopen. Op het moment dat ik terugkwam, was de laatste rit net geweest. Ik keek en zag mezelf op het scorebord nog bovenaan staan. Goud!"

Vier jaar later won Ard Schenk het koningsnummer. Daarna bleven Rintje Ritsma (1994), Ids Postma (1998) en Jochem Uytdehaage (2002) stuk voor stuk steken op zilver. Tot Tuitert zich vier jaar geleden mocht kronen tot 's werelds beste op de schaatsmijl, 38 jaar na de laatste 1.500-meterzege.

Koss, Heiden en Davis

De Noor Johan Olav Koss wist net als Thunberg de olympische 1.500 meter twee keer op zijn naam te schrijven. Koss was in 1992 en 1994 de beste.

In 1980 won alleskunner Eric Heiden, ondanks een fikse misslag toen hij een groef in het ijs raakte. Na Heiden won ook Derek Parra in 2002 goud voor de Verenigde Staten.

Shani Davis hoopt hen te kunnen opvolgen. Maar zijn eerste twee pogingen mislukten. Zowel vier als acht jaar geleden eindigde hij als tweede op zijn favoriete afstand. En de achtste plek van Davis op de 1.000 meter van woensdag zal hem ook niet heel veel zelfvertrouwen hebben opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl