NOS NieuwsAangepast

"Het wordt nog warmer in Sotsji"

"Sotsji heeft een subtropisch klimaat en dus is het in februari vaker warm." Toch kijkt weerman Peter Kuipers Munneke met enige verbazing naar de hoge temperaturen waar de sporters op de Olympische Spelen mee te maken hebben.

Hoezo Winterspelen? Wat is er aan de hand in Sotsji?

"Het is 16 graden in Sotsji en de komende dagen wordt het nog iets warmer. Sotsji ligt aan de kust, maar ook in de bergen loopt de temperatuur op. Op de olympische skipiste is het zo'n vijf tot tien graden boven nul."

Is dit normaal voor de tijd van het jaar?

"Het is in het algemeen vrij zacht in februari in Sotsji. De stad heeft een subtropisch klimaat. Maar het is nu warmer dan normaal door warme lucht die vanuit het zuiden stroomt."

Zie je dit soort omstandigheden wel vaker bij de Olympische Spelen?

"Ja, ook vier jaar geleden in Vancouver en eerder in Turijn en Salt Lake City was het warm; zo'n 7 à 8 graden, maar de bergen bij die plaatsen liggen op veel grotere hoogte. Daardoor waren er daar minder grote risico's op hoge temperaturen voor skiërs."

Hoe zit het met de winter in Nederland?

"Het blijft ook hier zacht, het gaat hard waaien. De temperatuur blijft de komende week aan de hoge kant."

Kunnen we nog schaatsen, denk je?

"De kans op schaatsen op natuurijs is zo langzamerhand verkeken, maar ik hou nog een slag om de arm. Wie weet wat maart ons nog brengt."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl