NOS SportAangepast

Zomerse temperaturen in Sotsji

De weersverwachtingen voor Sotsji zijn niet gunstig. Volgens de laatste berichten gaat de temperatuur flink omhoog en kan het donderdag zelfs 18 graden worden. In de bergen stijgt de vorstgrens naar boven de 2.000 meter, is de verwachting.

Niet echt ideale omstandigheden voor Olympische Winterspelen. Toch maakt Marcel Looze, marketing manager bij de internationale skifederatie (FIS), zich geen zorgen.

"Als het warmer wordt, weet je dat je met wat meer zout moet gaan werken", relativeert Looze. Zout zorgt ervoor dat de sneeuw beter bindt en harder wordt. De Nederlander denkt dan ook niet dat er onderdelen in gevaar komen als de vorstgrens nog verder opschuift: "Voor alle omstandigheden zijn wel oplossingen te vinden. Dat zijn we in de wereldbekerwedstrijden ook wel gewend."

Nog geen problemen in bergen

Bij het snowboardonderdeel halfpipe was gisteren wel wat extra aandacht nodig om de sneeuw goed te krijgen. Looze: "De halfpipe was uitstekend geprepareerd, de basis was prima. Maar als het dan wat warmer wordt, dan moeten we de finetuning goedmaken. Een alpine-team van de FIS is naar de halfpipe gegaan om hulp te verlenen en expertise over te brengen. Daar zijn we uitstekend op voorbereid."

Volgens Looze zorgen de temperaturen in de bergen nog niet voor problemen. De hoogte varieert van 500 meter voor de schansspringers tot 2.200 meter voor de alpineskiërs. "Op de hoogte waar wij zitten, vallen de temperaturen nog redelijk mee. In de nacht is hier nog vorst." En mocht het in de bergen echt gaan dooien? Looze: "We bekijken het dag voor dag en nemen de maatregelen die we moeten nemen, En dan kijken we wel hoever we daarmee komen."

Woensdag voelt lente-achtig aan

Weerman Gerrit Hiemstra voorspelt voor woensdag een maximum temperatuur van vijftien graden. "Dat met flink wat zon, dan voelt het lente-achtig aan. Zelfs in de bergen temperaturen die boven nul komen. En ook de komende dagen blijft het zo warm."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl