NOS SchaatsenAangepast

Kramer zegt af voor 1.500 meter

Sven Kramer heeft afgezegd voor de olympische 1.500 meter van zaterdag. De winnaar van het goud op de 5.000 meter maakte zijn beslissing bekend via Twitter.

"Een moeilijke beslissing, maar ik zal niet starten op de 1.500 meter. Ik wil me volledig richten op de 10.000 m en de ploegenachtervolging", verklaarde de Fries. De 10 kilometer wordt dinsdag verreden en de ploegenachtervolging staat voor 21 en 22 februari op het programma.

Het besluit van Kramer komt niet onverwacht. Hij gaf maandag al te kennen dat hij twijfelde aan zijn deelname aan de schaatsmijl. "De 10 kilometer is het belangrijkste voor mij. Als ik rijd, dan rijd ik om te winnen. Ik weet niet of ik een zilveren of bronzen medaille het allemaal wel waard vind, zo kort voor de 10 kilometer. Veel mensen zullen zeggen dat ik gek ben, maar dat is dan maar zo."

Martin Hersman, schaatsanalyticus voor de NOS, vindt het jammer dat Kramer de 1.500 meter laat schieten. "Ik snap hem wel, maar ik dichtte hem wel kansen toe op de 1.500 meter onder deze omstandigheden. Jammer eigenlijk wel."

"Hij kiest heel duidelijk voor de 10.000 meter en dat geeft ook wel aan dat hij de concurrentie, Jorrit Bergsma en Bob de Jong, heel hoog inschat."

Blokhuijsen vervanger

Jan Blokhuijsen zal Kramer vervangen op de 1.500 meter. De winnaar van olympisch zilver op de vijf kilometer is naast titelverdediger Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Koen Verweij de vierde Nederlander op de metrische mijl.

Volgens Hersman hoeft het geen probleem te zijn dat Blokhuijsen weinig tijd krijgt zich voor te bereiden op de 1.500 meter. "Dat is wel lastig voor hem, maar de ideale voorbereiding bestaat niet, als hij dat in zijn hoofd houdt kan hij voor een verrassing zorgen. Want ook hij kan een goede 1.500 meter rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl