NOS SchaatsenAangepast

Boer pakt brons op 500 meter

Margot Boer heeft bij de Winterspelen in Sotsji brons veroverd op de 500 meter. De Nederlandse zag dat in de tweede en beslissende omloop de meeste concurrenten zich stukbeten op haar tijd.

Nog nooit eindigde een Nederlandse vrouw op het olympisch podium van de 500 meter. In 2002 werd Andrea Nuyt vierde, in 1992 was er een vijfde plaats voor Christine Aaftink en vier jaar geleden moest Boer zelf kniesend toezien hoe het podium net buiten bereik bleef.

Boer, die volgens Marianne Timmer in de tweede omloop de race van haar leven moest rijden, was een fractie sneller dan in de eerste omloop: 37,71. Eerder op de middag noteerde ze 37,77. Heather Richardson, Jenny Wolf, Zhang Hong en Wang Beixing slaagden er vervolgens niet in Boer van het podium te verdringen.

Voor Boer is de bronzen plak een beloning na de vele vierde plekken die ze behaalde op de 500 meter. Alleen bij de WK sprint 2011 pakte ze ook brons. In datzelfde jaar werd ze ook een keer derde bij een World Cup-wedstrijd.

Lee maakt favorietenrol waar

Lee Sang-hwa snelde zoals verwacht naar het goud. De titelverdedigster overtuigde vooral op de tweede 500 meter: 37,28, een olympisch record. In de eerste race had ze al 37,42 neergezet. Haar totaalscore (74,70) was ook een olympisch record. Niemand twijfelde over een zege van de Zuid-Koreaanse, omdat ze dit seizoen alle 500 meters won waar ze aan de start verscheen.

Olga Fatkoelina reed op haar thuisbaan naar het zilver. Met 37,59 en 37,49 bleef ze ruim onder het puntentotaal van Boer (75,06 om 75,48).

Laurine van Riessen (elfde), Lotte van Beek (zestiende) en Marrit Leenstra (negentiende) deden niet mee om de medailles. De laatste twee rijden ook de 1.000 en 1.500 meter, de afstanden waarop ze wel voor een medaille kunnen strijden.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl