NOS SportAangepast

Bjørndalen beste winterolympiër

Ole Einar Bjørndalen mag zich de beste wintersporter aller tijden noemen. De biatleet won woensdag met het Noorse team goud op het onderdeel gemengde estafette. Daarmee passeerde hij Bjørn Daehlie op de lijst van meest gedecoreerde winteratleten. Hij behaalde ook zijn dertiende olympische medaille - eveneens een record.

Held in Noorwegen

Ole Einar Bjørndalen is al een grote held in Noorwegen en verre omstreken, maar nu zal hij ook bekend zijn in de rest van de wereld. Tot woensdag moest hij de titel 'beste olympiër' laten aan zijn landgenoot, de langlaufer Bjørn Daehlie, met wie hij het record van aantal medailles al wel deelde.

Daehlie en Bjørndalen hebben evenveel gouden en zilveren medailles, respectievelijk acht en vier. Bjørndalen won op de Spelen in Turijn ook nog eenmaal brons, waardoor hij het record nu in handen heeft. En hij heeft nog een kans om het record aan te scherpen, zondag staat nog de vier maal 7,5 kilometer estafette op het programma.

Verrassing

Dat Bjørndalen het goed doet op deze Spelen komt als een verrassing. De Noor is inmiddels veertig jaar oud en in de voorbije twee jaar had hij geen enkele wereldbekerwedstrijd kunnen winnen. Hij veroverde echter onverwacht goud op de tien kilometer. En daar kwam vandaag dus nog een gouden medaille bij.

Michael Phelps

Bjørndalen is nog niet de meest gedecoreerde sporter aller tijden. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps (22 medailles), de Russische turnster Larissa Latynina (18) en de inmiddels overleden Russische turner Nikolai Andrianov (15) hebben meer olympische plakken in de wacht gesleept. Zij behaalden hun succes op de Zomerspelen.

Als het gaat om de meeste gouden medailles staat Michael Phelps op eenzame hoogte. Van zijn 22 medailles hebben maar liefst 18 een gouden kleur. De atleet Carl Lewis, Latynina en zwemmer Mark Spitz hebben er ieder negen.

Nederlanders

Inge de Bruijn is de beste Nederlandse olympiër aller tijden. Ze haalde vier keer goud, twee keer zilver en twee keer brons. De Nederlandse olympiër met de meeste medailles is dressuurrijdster Anky van Grunsven: negen (drie keer goud, vijf keer zilver, één keer brons). Ireen Wüst is de beste Nederlandse wintersporter. Ze haalde drie maal goud, drie maal zilver en een keer brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl