NOS NieuwsAangepast

Russen snakken naar eerherstel

Door verslaggever Mattijs van de Wiel in Sotsji

Gisteravond wonnen de Russen hun eerste goud, bij de landenwedstrijd van het kunstrijden. Het is de gedroomde aftrap voor deze Winterspelen, want Rusland snakt naar medailles. Het land organiseert de Olympische Spelen en wil scoren in eigen huis. In Sotsji moet de schande van Vancouver worden uitgewist.

Vier jaar geleden verliepen de Olympische Spelen dramatisch voor het trotse land. Rusland, dat ooit uitblonk in de wintersporten, eindigde in de medaillespiegel buiten de toptien. De held van het land bij het kunstrijden, Ploesjtsjenko, wist geen goud te halen. En ook het ijshockeyteam faalde jammerlijk. De supporters waren vernederd, president Medvedev was woedend. Kosten noch moeite werden gespaard om zo'n aftocht in Sotsji te voorkomen.

De verklaring voor de schande van Vancouver ligt in het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In de jaren negentig van de vorige eeuw verdwenen de vermaarde sportopleidingen van de communistische heilstaat. Er was geen geld meer voor sport. Omdat de jeugdopleidingen stopten, ging een hele generatie atleten verloren.

Maar nu wordt daar weer werk van gemaakt, vertelt Vladimir Moltsjanov, presentator van de olympische programma's bij de Russische televisie. De Russen hebben de beste trainers in huis gehaald, vaak uit het buitenland. En de Russen doen meer. Nederlandse atleten in Sotsji vertellen hoe Rusland alle mogelijke middelen inzet om de kans op succes te vergroten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl