NOS NieuwsAangepast

Poetin doet nooit zomaar iets

Door correspondent David Jan Godfroid

Daar was-ie ineens, president Poetin. Als een duveltje uit een doosje verscheen hij gisteravond onaangekondigd in het Holland Heineken House, vlakbij het Olympisch Park. Ingehuurd door Hollands beroemdste bierbrouwer die nog wat extra reclame wilde? Nee, het was een bedankje.

Imago

Poetin doet nooit iets zonder bedoeling. Hij duikt, rijdt paard, vist, vliegt, bezoekt een dierentuin niet omdat hij een fervent duiker, ruiter, vliegenier of liefhebber van luipaarden is. Hij boetseert zijn imago.

Dit bezoekje past daar prima in. Voor zover bekend is Poetin geen buitengewone liefhebber van Heineken. Ook het schaatsen (hij omarmde Ireen Wüst) ligt hem niet na aan het hart. Zijn bliksembezoek heeft alles te maken met de komst van koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte naar de openingsceremonie van de Spelen, terwijl andere westerse leiders het massaal lieten afweten.

Incidenten

Rusland en Nederland hebben in het Nederland-Ruslandjaar van 2013 een merkwaardig soort vriendschap opgebouwd. Het barstte van de incidenten. Poetin zag zich bij zijn bezoek aan Amsterdam geconfronteerd met protest tegen de anti-homopropagandawet, die toen nog in voorbereiding was.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde het wetsvoorstel zelfs onacceptabel toen hij in Moskou op bezoek was. In Den Haag werd een Russische diplomaat gearresteerd, in Moskou een Nederlandse mishandeld. Nederland stapte naar het Zeerechttribunaal, omdat Rusland het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise in beslag had genomen en haar bemanning, onder wie twee Nederlanders, had gearresteerd.

Waardering

De reeks incidenten leek geen basis voor voortzetting van de warme banden. En toch kwamen Willem-Alexander en Maxima naar Moskou. Poetin heeft dat heel erg gewaardeerd.

De rest van het Westen wil niet veel van de Russische president meer weten; Nederland houdt contact. Ook weer in Sotsji. Soms is de vriendschap warm, soms lauw, maar ondanks alles verdwijnt ze nooit. De boodschap van Poetins bezoek aan het Holland Heineken House: ik waardeer jullie vriendschap, ook al schuurt die zo nu en dan een beetje.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl