L'Équipe: Kramer is heilig

Niet alleen in Nederland was de zege van Sven Kramer op de vijf kilometer gisteren groot nieuws, ook de buitenlandse kranten schrijven over de Nederlandse dominantie op de eerste schaatsafstand tijdens de Olympische Spelen.

De Amerikaanse Washington Postspreekt van een Dutch party op de vijf kilometer. Als je de Nederlanders toch niet kan verslaan, schrijft de krant, kan je net zo goed samen met hen een feestje vieren. Verder spreekt de krant verwondering uit over Kleintje Pils, in het artikel omschreven als een oompah band.

De Duitse Bild Zeitungricht zich met name op de felicitaties van Bayern-aanvaller Arjen Robben voor Sven Kramer. In Studio Sportwinter chatte Robben gisterenavond even met Sven Kramer en dat heeft de Duitse krant opgepikt.

Heilig, onaantastbaar

'Kramer sacré sur 5000m'is de kop op de website van de Franse sportkrant L'Équipe (Kramer is heilig/onaantastbaar). In een oranje arena in Sotsji liet Kramer volgens de Fransen zien hoe hij met ogenschijnlijk gemak olympisch goud kan winnen. En het is nog maar het begin, schrijft L'Équipe, want Kramer wil ook het goud op de 10 km en de ploegenachtervolging om zijn historische treble te voltooien.

Twijfels bij Noren

In de Noorse kranten Aftenposten, Bergens Tidende en Stavanger Aftenblad viel het woord doping in de verslaggeving over Kramer. In de aanloop naar Sotsji stelden de Noren vast dat in Nederland aanzienlijk minder bloedcontroles worden uitgevoerd dan in Noorwegen, wat voor de Noor Sverre Lunde Pedersen zaterdag reden was een vraagteken te zetten bij de Oranje-suprematie op de 5.000 meter. Pedersen werd 5e op de 5.000 meter.

"Ik wil absoluut niet beweren dat de Nederlanders vals spelen. Ze zijn al jaren achtereen top. Maar als je ziet hoe Kramer hier wint en je bedenkt dat ze in Nederland veel minder controles uitvoeren, dan is dit niet goed...", aldus Pedersen.

De coach van Kramer, Gerard Kemkers, diende de Noren gepast van repliek. "Het is opmerkelijk hoe de Noren altijd in staat zijn op momenten als deze het onderwerp doping ter sprake te brengen", zei Kemkers. Zijn assistent Geert Kuiper voegde daar nog maar eens aan toe: "In Nederland zijn zoveel goede schaatsers. Er is een extreem hoge binnenlandse concurrentie, dat alleen al drijft onze schaatsers naar een heel hoog niveau."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl