NOS SportAangepast

Bjørndalen pakt zevende goud

Ole Einar Bjørndalen heeft in Sotsji zijn zevende olympische gouden medaille gewonnen.

De veertigjarige Noor snelde op de tien kilometer biatlon naar de zege en pakte zo alweer zijn twaalfde olympische plak in totaal. Hij evenaarde daarmee zijn landgenoot Bjorn Daehlie, die bovenaan de alltime lijst van medaillewinnaars staat op de Winterspelen.

Om Daehlie voorbij te gaan, moet Bjørndalen nog één gouden medaille winnen. Daehlie verzamelde 8 gouden, 4 zilveren en 0 bronzen medailles. Bjørndalen staat nu op 7 goud, 4 zilver en 1 brons.

Svendsen haakt af na gemist schot

Bjorndalen maakte zaterdag bij het schieten (een keer liggend, een keer staand) één fout en bleef met 24,33,5 de Oostenrijker Dominik Landertinger, die wel foutloos bleef, 1,3 voor. Het brons ging naar de Tsjech Jaroslav Soukup (0/+5,7).

Bjørndalen had al twee jaar geen zege geboekt in de wereldbeker en werd om die reden als outsider beschouwd.

Zelf dacht de Noor dat er inderdaad slechts een bijrol voor hem weggelegd was, toen hij bij het staand schieten een keer miste en hij een extra rondje van 150 meter moest skiën. Toch bleef hij Landertinger voor, omdat hij veel sneller skiede dan de Oostenrijker.

Wereldkampioen Emil Hegle Svendsen ging aanvankelijk aan de leiding, maar die verspeelde hij na een gemist schot. Hij eindigde slechts als negende. Een andere favoriet, de Franse wereldbekerleider Martin Fourcade maakte ook een fout bij het schieten en werd zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl